predsjednička utrka

Sučeljavanje kandidata za šefa SDP-a: U limbu smo, članstvo nam opada. Tko smo mi?

10.09.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Petero kandidata SDP-a za čelnu funkciju u stranci sučelilo se u Splitu gdje su iznijeli svoje viđenje budućnosti stranke, ali i Hrvatske. Izbori u SDP-u održat će se u subotu 15. rujna

Sanja Major, jedina kandidatkinja, navela je da promjenom imidža SDP-a kao bezidejno politički faktor treba postati prava politička snaga koja brine o onima koji žive na marginama društva.

Mladen Kešer smatra da SDP mora izaći iz oporbe, a Mirando Mrsić drži da je SDP u limbu. 'Ne znamo tko smo i što smo i što građani o nama misle. Izbori su kontaminirani šalabahterima, SDP se mora otvoriti građanima, nismo ništa rekli za dužnosničke plaće i što mislimo o porez na nekretnine', kazao je Mrsić.

Zoran Paunović, napomenuo je da SDP-u konstantno pada članstvo te da je s 30 stigao na 20 tisuća ćlanova i da će ako izgube na idućim izborima biti ispod 10.

Siniša Hajdaš Dončić, najavio drugačije politike u SDP-u ako postane predsjednik, ali i da će saborski zastupnici morati tjedan dana mjesečno provoditi na terenu među ljudima.

Upitani koja su tri ključna problema Hrvatske danas Major je navela plaće i mirovine, položaj starijih osoba i korupcija. Za Kešera su iseljavanje, deindustrijalizacija zemlje i uvoz.

Mrsić smatra da su to: gospodarstvo ovisno u turizmu, demografija i iseljavanje te korupcija u pravosuđu.

'Treba vidjeti koju su imovini suci imali kad su stupili na dužnost, a koju sada', rekao je.

Za Paunovića su ključni problemi demografija i iseljavanje i s tim povezano nedostatak radne snage, mirovine i mirovinski sustav koji je, prema njegovu mišljenju neodrživ, te zdravstveni sustav.

Hajdaš Dončić smatra da je razvoj umjesto rasta ključna paradigma. 'Iz priče o razvoju proizlaze male mirovine, priuštivo stanovanje i javno zdravstvo, rekao je.

Gubitnički mentalitet stranke

Mrsić smatra da SDP mora imati svoje kandidate u Splitu i Zagrebu jer u suprotnom nisu velika stranka. Paunović drži da kad su izgubili teren u velikim gradovima na njihovo mjesto je uletio netko drugi.

'Mi moramo promjeniti taj gubtnički mentalitet', rekao je Paunović.

Hajdaš Dončić je naveo da SDP mora biti prva, a ne druga stranka i da mora imati na predstojećim lokalnim izborima svog kandidata u sva četiri velika grada.

Kešer je naveo da su neke organizacije SDP-a putpuno uništene poput splitske, zagrebačke i puljske.

Major je rekala da SDP nema koalicijski potencijal jer da ga ima onda se ne bi dogodilo na zadnjim izborima da se spominje koaliranje s DP-om.

'SDP u roku od mjesec dana od ovih izbora mora provesti izbore u svim organcima u kojima su povjerenici', rekla je Major.

Paunović je upitao okupljene članove u dvorani koliko od njih zna nabrojati četiri politike SDP-a na prošlim izborima. Ruku je dignulo tek dvoje ljudi.

Koliko članova ima pravo glasa?

Mrsić je istaknuo da mladi ljudi SDP ne prepoznaju kao svoju stranku.

'Mi jesmo na društvenim mrežama. Plenković je na TikToku i ima sto tisuća pregleda. Forum mladih SDP-a pretvorio se u čekaonicu za političke funkcije. Mi smo stara stranka i moramo se promijeniti', rekao je Mrsić.

Major je navela da je realnost SDP-a da u karlovačkom ogranku ima sto članova, a da samo HDZ-ova mladež tamo ima dvjesto.

U pitanjima iz publike uključio se Ranko Ostojić koji je pitao Sinišu Hajdaša Dončića koliko članova točno može glasati na ovim izborima. Odgovor međutim nije dobio. Kešer je naveo da su cijeli izbori podređeni kandidatu Peđe Grbina i da je cijeli proces netrasparentan. S tim se složio i Mrsić.

  • +24
Sučeljavanje SDP-ovac u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic