vremenski ekstremi

Šef DHMZ-a pojasnio što se jučer dogodilo: 'Ljeto će sigurno imati još neko iznenađenje!'

02.07.2024 u 11:54

Bionic
Reading

Istok Hrvatske danas zbraja štete nakon velikog nevremena koje je jučer zahvatilo dijelove Hrvatske. Na njega je danima ranije upozoravao Državni hidrometeorološki zavod, čiji ravnatelj Ivan Güttler za tportal pojašnjava što se to jučer dogodilo te što nas čeka tijekom ljeta

Tuča veličine tenskih loptica jučer je pokosila mjesto Bošnjaci kod Županje, gdje fasade nekih kuća izgledaju kao da su izrešetane. Veliko nevrijeme i tuča probleme su stvorili i u drugim mjestima na istoku Hrvatske, ali i u zagrebačkoj regiji.

'Jučer na području kontinentalne Hrvatske, od Zagreba prema istoku do granice sa Srbijom, imali smo jedan niz olujnih oblaka, ćelija koje su na području Zagreba uglavnom donijele snažne oborine i tuču manjih dimenzija. Neke od tih ćelija su jačale na putu prema istoku i kod mjesta Bošnjaci su to bila zrna tuče značajnih dimenzija koja su oštetile i krovove, fasade i prozore. DHMZ je za jučer prepoznao da će biti kritičan dan i već u nedjelju smo imali izdano narančasto upozorenje za ovo područje, i onda smo ta upozorenja, kada su nam stigle nove prognoze, jučer prijepodne digli na crveno. Obje regije su u sustavu meteoalarma bile označene kao regije s izuzetno opasnim vremenskim uvjetima. Danas očekujemo smirenje i stabilniju situaciju. Jučer je, nažalost, situacija bila očekivana jer smo prethodno imali jedan toplinski val. Akumuliralo se energije na tlu i prolaskom hladne fronte taj se zrak brzo destabilizira, nastaju vertialna strujanja i oblaci koji sa sobom uglavnom nose četiri elementa - kišu, tuču, vjetar, grmljavinu', pojašnjava za tportal ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler.

Danas bi se situacija trebala smiriti iako su upozorenja izdana za Jadran. 'Danas su uglavnom upozorenja za obalne regije, uglavnom na buru. Još prijepodne postoji upozorenje na opasnost na dubrovačkom području. Nakon toga, očekujemo nekoliko dana stabilizacije, temperature ispod 30 stupnjeva Celzijevih. Tako će biti do kraja tjedna, pa za vikend nešto toplije, ali uglavnom su to temperature ispod i oko 30 stupnjeva. Nadamo se da će to biti stabilniji dani koji će omogućiti sanaciju šteta. Dobro je podsjetiti da često u fazi sanacije štete imamo stradanja ljudi, pozivamo na dodatan oprez', poručuje Güttler.

Oluje poput ove jučerašnje, ali i onih kojih se još sjećamo od prošlog ljeta ne treba isključiti niti u sljedećim mjesecima. 'Kada se gleda klimatološki, svibanj, lipanj i srpanj su mjeseci kada je pojava tuče najčešća u kontinentalnoj Hrvatskoj i gotovo svaki četvrti, peti dan negdje pada tuča. Kako budemo išli u ljeto, smjanjuje se ta frekvencija i već krajem kolovoza i u rujnu su to rijeđi događaji. Ali ne možemo isključiti pojavu tuče i dalje. Naravno, bitna je razlika da li je to tuča nekih dimenzija od centimetar, dva ili su to velika zrna kao ova u Bošnjacima. Ne možemo reći koliko će takvih događaja biti do kraja ljeta, ali ljeto će sigurno imati još neko iznenađenje', kazao je ravnatelj DHMZ-a i građane pozvao da osim upozorenja i prognoze DHMZ-a prate i radarske snimke.

  • +19
Posljedice nevremena u Bošnjacima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Velike štete na istoku Hrvatske, a pogotovo u Bošnjacima sigurno će ponovno potencirati i temu obrane od tuče, odnosno zasijavanja oblaka.

'Pokušavamo komunicirati da to nije metoda koja nas može zaštiti od šteta od tuče. U susjednim zemljama, koji imaju raketne sustave, nisu imuni na ovakve događaje. Prošli tjedan je bilo takvih događaja i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Tuča je toliko složen fenomen u oblacima i za sada metode zasijavanja oblaka, najčešće sa srebrovim jodidom, nisu se pokazale kao učinkovite. Kada stavimo na skup sva dostupna istraživanja, postoje neka istraživanja koja pokazuju uspješnost, ali isto tako postoji veliki veliki broj koji kaže da je to vrlo škakljiva tehnologija, da postoje situacije kada bi umjesto da spriječimo tuču, mogli povećati njenu štetu. S tom tehnologijom nikako ne možemo biti zadovoljni. Ušla je u hrvatsku praksu i zakonodavstvo prerano. To je kao da neki lijek za tlak otišao u prodaju bez da je prošao sve faze kliničkog ispitivanja. No, nismo bespomoćni, glavna snaga meteorologije da je proba što ranije obavijestiti građane da dolazi potencijalno opasno vrijeme. Jučer nije u svim slavonskim naseljima bila tuča takvih dimenzija kao u Bošnjacima i još uvijek nemamo toliko dobre prognostičke sustave da možemo reći da će velika tuča biti u Bošnjacima, a neće u, primjerice, Donjem Miholjcu. Međutim možemo reći koji dio dana i koji dio Hrvatske treba obratiti pažnju', kaže Güttler.

>> Hrvatska jedina u EU prska srebrni jodid u oblake. Šef DHMZ-a objašnjava zašto je to opasno <<

  • +2
Intervencije vatrogasaca nakon nevremena Izvor: HVZ / Autor: HVZ

Tako je, primjerice, jučer izdano upozorenje za tuču za zagrebačku regiju i u popodnevnim satima ona je doista padala u podsljemenskoj zoni i kvartovima poput Bukovca ili Remeta no nije primjerice u samom centru Zagreba ili Novom Zagrebu.

'Prognozirali smo da dolazi oblak na šire područje Zagreba, ali ne možemo reći dva dana, dan unaprijed da li će ići samo podsljemenskom zonom, a neće kroz Novi Zagreb. Tu još ne možemo prognozirati dovoljno rano, ali kada se takav događaj dogodi, možemo kroz radarske snimke vidjeti da će putanja oblaka takva da će više zahvatiti sjeverne zagrebačke kvartove. Nismo svemogući, ali nismo ni bespomoćni što se tiče našim prognostičkih mogućnosti. Štete na imovini građana su stvarno uznemirujuće i bit će potrebno puna rada da štete saniraju. Možda malo pomogne stabilnije vrijeme što će ljudima pomoći da očiste dvorišta i uklone najveće probleme', zaključio je ravnatelj DHMZ-a.