kasni start

Šef istarskih ugostitelja o nedostatku radnika: Sustav je postavljen naopako, to nam se obilo o glavu

04.07.2021 u 19:58

Bionic
Reading

Procjenjuje se da u ovom trenutku nedostaje 30.000 radnika, Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske smatra kako tako teško možemo odraditi kvalitetnu sezonu

'Mi smo sada u situaciji na koju je Sindikat upozoravao godinama. Imamo nezainteresirane mlade ljude da se školuju i da budu kvalificirani za ovu djelatnost', rekao je gostujući u Dnevniku HTV-a Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Objasnio je da oni koji su kvalificirani, zbog malih plaća su napustili Hrvatsku i otišli u konkurentske zemlje jer su plaće daleko veće, oni iz država bivše Jugoslavije dolaze zbog mora, na 2-3 mjeseca.

Andrić kaže kako se 'pod hitno' mora sjesti i vidjeti na koji način podići plaće radnicima, zainteresirati mlade da se školuju i s kvalificiranim radnicima dobiti kvalitetan turizam. 

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre za Dnevnik HTV-a je rekao da su hrvatski turizam i ugostiteljstvo najoporezivaniji na svijetu. 

'Ne možemo naše ljude platiti onoliko koliko vrijede', dodao je.

Smatra da domaći radnici, koji s ponosom prodaju domaći, autentičan proizvod vrijede više i bolje prezentira svoju državu i njezine proizvode od uvoznog radnika. 

'Sustav je postavljen naopako, nemamo se hrabrosti suočiti sa stvarnošću i graditi sustav iznova, već improviziramo i ove godine nam se to obilo o glavu jer smo jako kasno krenuli u cijelu priču', dodao je.

Objasnio je da smo tek 1.6. dobili signal da će se moći raditi, no tada je prekasno za naći radnike.

Na pitanje koliko je realno da će se prestankom pandemije radnici koji su otišli vratiti svojim starim poslovima, Andrić kaže da većina naših ljudi živi na Vladinoj potpori od 4.000 kn.

'Krenulo je graditeljstvo, plaće su oko 8, 9.000 kn i većina naših konobara je otišao raditi u graditeljstvo - ljudi žele dobiti novac s kojim mogu živjeti, a s 4.000 kn je to jako teško', dodao je.

Jakominić je govorio o kvaliteti domaćih i stranih radnika, rekao je da je domaći radnik netko s kime živite cijelu godinu, on poznaje i grad i objekt u kojem radi, dok inozemni radnik kada dođe, prvo ga se mora pripremiti za rad.