više potpore

Šef NATO-a: Ukrajini treba još oružja kako bi opstala u borbi

28.08.2024 u 20:01

Bionic
Reading

Više vojne pomoći "od vitalnog je značaja za sposobnost Ukrajine da opstane u borbi" sa sveobuhvatnom ruskom invazijom, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ukrajina i dalje presreće ruske projektile na dnevnoj bazi, spašavajući nebrojene živote. No sposobnost Ukrajine da održi svoju obranu zahtijeva povećanu opskrbu i više potpore", rekao je u izjavi.

Nakon nedavnih teških ruskih zračnih napada, Stoltenberg je sazvao sastanak veleposlanika NATO saveznika u Bruxellesu na zahtjev Ukrajine radi razgovora o potrebama protuzračne obrane zemlje.

Obraćajući se putem videolinka, ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov izvijestio je veleposlanike i Stoltenberga o situaciji na bojnom polju i prioritetima Ukrajine po pitanju vojne opreme.

"Saveznici su danas ponovno pokazali da pojačavaju svoju vojnu pomoć Ukrajini", rekao je Stoltenberg u svojoj izjavi nakon sastanka, naglašavajući važnost povećanja opskrbe, bez navođenja detalja.

"Moramo nastaviti opskrbljivati ​​Ukrajinu opremom i streljivom potrebnim za obranu od ruske invazije", dodao je.

NATO se sastao s ukrajinskim ministrom obrane putem Vijeća NATO-a i Ukrajine, zajedničkog tijela uspostavljenog u srpnju 2023. koje omogućuje objema stranama međusobno savjetovanje.

Cilj je produbiti odnos te ratom razorene zemlje sa Savezom. Vijeće je također forum za savjetovanje u kriznim situacijama.