stanje flote

Šef pomoraca o nezapamćenoj tragediji: Tu ne može biti riječ samo o ljudskom faktoru

12.08.2024 u 18:27

Bionic
Reading

'Sami smo svjedoci, ta rampa je pala kako je pala. I tu ne može biti riječi samo o ljudskom faktoru', komentirao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske nezapamćenu tragediju na Malom Lošinju i stanje flote Jadrolinije

'Krajnje je neozbiljno, tko god takve kalkulacije daje na samom početku, a istraga još nije de facto završena. Krajnje je neozbiljno davati takve kvalifikacije, ma tko to radio. Ljudski faktor neću komentirati, uvijek kompanije pokušavaju sve svaliti na ljudski faktor, i uvijek sve pokušavaju svaliti na leđa pomoraca. Sami smo svjedoci, ta rampa je pala kako je pala. I tu ne može biti riječi samo o ljudskom faktoru', odgovorio je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske na pitanje kako se spominje ljudski faktor kao uzrok tragedije na Malom Lošinju za RTL Danas.

Dodao je kako rampa koja je pod hidraulikom ne može pasti na takav način da ubije tri pomorca u jednoj sekundi.

'To je stari brod. On je dao svoje. 1969. godište je. Bio je kvalitetan brod u svoje vrijeme. Kakvo je bilo njegovo tehničko održavanje ja uistinu nemam detaljnih spoznaja, i to mi je teško komentirati. No, više je nego jasno, da brod koji je toliko star je dao svoje i da je bilo vrijeme da ga se lagano umirovi', dodaje Melvan.

On smatra kako je veliki problem flote i način vođenja Jadrolinije te da oni na to upozoravaju duže vrijeme.

'Nije ovo prvi slučaj koji se dogodio, ali nažalost je tragično završio. Prije nekoliko tjedana smo imali slučaj broda Oliver koji je u vrlo upitnim okolnostima kupljen i doveden u Hrvatsku, koji je doslovno šest sati plutao između splitskih vrata i Hvara. I samo mogu pitati što bi bilo da je okrenula bura, da se dogodila oluja? Danas bi pričali o puno većim žrtvama', kazao je.

  • +12
Nesreća u trajektnoj luci Mali Lošinj Izvor: Cropix / Autor: Sandro Puncet

Na pitanje, što misli treba li šef Jadrolinije David Sopta dati ostavku, Melvan kaže: 'Zar nije znakovito da u jednoj državnoj firmi koja je u stopostotnom vlasništvu države, predsjednik Nadzornog odbora podnosi ostavku, točno navodeći razloge podnošenja ostavke. Ministar se nije niti o tome očitovao. Stvarno je upitno kamo Jadrolinija ide, ali i kamo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ide?'.

Melvan ističe kako bi bio minimum pristojnosti da podnesu ostavku. 

'Bili su upozoravani, znali su da situacija nije dobra', zaključio je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.