tjeskoba i depresija

Šefovi domova za starije pisali Nacionalnom stožeru: Korisnici gledaju građane kako hodaju slobodno po ulici, a onda shvate da je njima to onemogućeno

15.07.2020 u 21:58

Bionic
Reading

Ravnatelji domova za starije i nemoćne osobe s područja Osječko-baranjske županije, iz Osijeka, Đakova i Belog Manastira uputili su zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite tražeći ublažavanje mjere koje su na snazi zbog epidemije koronavirusa gotovo mjesec dana

'Od stožera na lokalnoj i državnoj razini zatražili smo najprije ublažavanje mjera zabrane izlaska korisnika na ulicu. Naime, već duže vrijeme kreću se isključivo u dvorištu i mogu reći da se većina korisnika u našoj ustanovi s time slaže, no određen broj korisnika to ne može podnijeti i traže izlaske van.', rekla je za Glas Slavonije Branka Barna, ravnateljica županijskog Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu.

Dodala je kako su neki od korisnika imali svoje probleme od prije, neki su postali depresivni.

'Vide kroz ogradu da drugi šeću i razumljivo je da žele izići', rekla Barna.

Dodala je kako su od Nacionalnog stožera tražili i mogućnost da se primaju novi korisnici, prethodno testiraju i stave u izolaciju, a potom im se ponovi test. Vjeruje da će Nacionalni stožer imati razumijevanja za njihove zahtjeve.

'Korisnici gledaju građane kako hodaju slobodno po ulici, neki ne nose maske, neki idu na nogometne utakmice, a onda shvate da je njima to onemogućeno. Naravno da zbog svega dođu u tjeskobnu i depresivnu situaciju iako im je, gledajući s pravne strane, omogućeno raskidanje ugovora s ustanovom u svakom trenutku. No netko ima kamo otići, a netko ne', kaže za Glas Slavonije Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir.

Dodaje kako su u ovom trenutku 'svi napetih živaca i u strahu od svakodnevnih vijesti', ali zbog činjenice da su, uvjetno rečeno, na kraju svog životnog puta, smješteni u ustanove iz kojih ne mogu ostvariti kontakte s obitelji, znancima...

Peran ističe, također, kako od početka godine nije primljen ni jedan novi korisnik. Trenutno je 12 slobodnih kreveta i ako se to pomnoži s cijenom i brojem mjeseci u godini, kaže Peran, lako je doći do zaključka o gubitku.

Smatra kako je ova situacija neizdrživa.

'Neki su ljudi jako nesretni i pitanje je što s onima koji žele otići, a nemaju kamo. Nadam se i vjerujem da će doprijeti do mjerodavnih da se situacija mora promijeniti o pitanju korisnika, ali i naše financijske situacije jer su brojke neumoljive', upozorava Peran.

Ravnatelj županijskog Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić ističe da treba doći do pomaka u situaciji kojoj se, iz ove perspektive, ne vidi kraja.