humanitarna katastrofa

Šelo Šabić: Bojim se da ovaj sukob ide prema proširenju, to je opasan scenarij

23.10.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Što se tiče toga hoće li doći do kopnene invazije na Gazu i hoće li doći do humanitarne katastrofe, Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose rekla je u emisiji U mreži Prvog, kako je do humanitarne katastrofe već sada došlo te da će broj žrtava već sada porasti

Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', rekla je kako je njoj nevjerojatno što se ne čuje koje je rješenje za sukobe. Kako kaže, Izrael šalje svoje vojnike, a i Palestina svoje koji stradavaju, a nemati viziju što nakon toga, kako kaže je neshvatljivo od jedne države.

'Hamas je po mnogim europskim državama definiran kao teroristička organizacija, ali Izrael je pravna država', rekla je i dodala kako ova vrsta bijesa Izraela koja se istresa na civilnom stanovništvu je nešto što bi svi trebali inzistirati na tome da Izrael pokaže dozu suzdržanosti i razuma na način kako postupa.

'Neupitno je da će s ovim sigurnost građana u Europi biti ugrožena, ali solidarnost s Palestincima prolazi kroz cijeli treći svijet, a mi moramo shvatiti da smo percipirani kao dio prvog svijeta ili kao zapadnog svijeta koji daje podršku Izraelu, ne osvrćući se na žrtve Palestinaca', naglasila je.

Šelo Šabić govori kako se boji da ovaj sukob ide proširenju, a to je, kako kaže, opasan scenarij za veći dio svijeta.

'To nas sigurno neće zaobići u smislu osjećanja posljedica', kazala je.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Gordan Akrap, stručnjak geopolitiku i hibridne sukobe ističe kako Izrael provodi drugačiju taktiku nego što ju je najavljivao.

'Nema racionalnih uporišta glede kopnenih aktivnosti na Gazu jer bi ulazak pješačkih i oklopnih mehaniziranih postrojbi uzrokovalo dodatni učinak humanitarne krize, uzrokovali brojne žrtve na obje strane', naglasio je.

Smatra da je teško očekivati izravno uključivanje Irana. Na pitanje kolika je šansa da Izrael oslobodi taoce, Akrap govori kako Izrael u to ulaže ozbiljne napore da oslobodi taoce na način kako to rade komandosi.