4,9 PO RIHTERU

Silovit potres osjetio se u Splitu i okolici, bit će ih još!

18.11.2013 u 09:14

Bionic
Reading

'Potres je bio vrlo jak, čak 4,9 stupnjeva po Richteru, s epicentrom na bosanskohercegovačkoj strani granice, dakle negdje oko Buškog blata', rekao je dežurni seizmolog Krešimir Kuk

U 8 sati i 58 minuta zabilježen je jak potres s epicentrom 15-ak kilometara južno od Livna, blizu granice s Hrvatskom.

'Magnituda potresa iznosila je 4,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je 7 stupnjeva Merkalijeve ljestvice', objasnio je za tportal dežurni seizmolog Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu Krešimir Kuk.

'Najintenzivnije se osjetio na sinjskom području, ali i u većem dijelu Dalmacije te Bosne i Hercegovine. Moguća je manja materijalna šteta na građevinskim objektima, prije svega u užem epicentralnom području', dodao je.

'Takav potres je mogao uzrokovati materijalnu štetu u epicentralnom području. Za sada ne raspolažemo podacima o mogućim štetama, kao ni naši kolege ondje. No ponavljam, radi se o jakom potresu čija jačina može izazvati materijalnu štetu. Ova jačina ne uzrokuje rušenje zgrada, ali moguće je pucanje zidova, stakala i slično.

U Splitu, udaljenom 30-ak kilometara, potres nije imao tu snagu pa se ondje ne očekuje materijalna šteta. No u Sinju i okolici bi je već moglo biti. Za sada nemamo podatke ni o štetama u okolici Livna, a s obzirom na jačinu potresa, očekujemo još nekoliko manjih', pojasnio je Kuk.