UPOZORENJE AMERIKANCIMA

Simic o Trumpu: Tako su i u Jugoslaviji izabrali Miloševića

10.12.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Srpsko-američki pjesnik Charles Simic, dobitnik Pulitzerove nagrade za poeziju, upozorava Amerikance da bi im se, baš kao nekoć Srbima, mogla dogoditi nacionalna tragedija izaberu li za predsjednika nezajažljivog populista - u njihovom slučaju, Donalda Trumpa. U eseju objavljenom u časopisu The New York Review of Books Simic poručuje da svaka država ima svoje glupane i pokvarenjake među političarima, ali niti jedna ih ne tretira s većim poštovanjem - ili s takvim kukavičlukom - kako to rade Amerikanci

Tirade republikanskih predsjedničkih kandidata, poput Donalda Trumpa ili Teda Cruza, podsjećaju Simica na one kojima su pribjegavali nacionalisti u Jugoslaviji u 90-im godinama prošlog stoljeća zbog ograničenog repertoara i vokabulara nativistički orijentiranih siledžija. Bez obzira otkud dolaze, ne samo da zvuče jednako - oni često jednako i izgledaju.

'Prijatelji me uvjeravaju da ni Trump ni Cruz nemaju šansu postati predsjednici i sklon sam složiti se s tim, iako, kad razmišljam o Jugoslaviji, sjetim se koliko je inteligentnih i inače prijaznih ljudi nasjelo na priče nekog podmuklog nacionalista i pokušalo me uvjeriti da nam je u grubim vremenima potreban grub čovjek i kako taj momak možda jest pomalo sirov, ali je častan i u ovom povijesnom trenutku svi moramo stati iza njega. Moja voljena tetka čak me pokušala uvjeriti da Milošević dobro izgleda. Bio sam bez riječi. Načas sam pomislio da nisam dobro čuo i tražio sam da ponovi ono što je rekla. Bilo je to kao da vam majka ili sestra kažu da je Donald Trump ljubak', piše Simic.

Cijeli članak Charlesa Simica, u kojemu ugledni pjesnik kirurški precizno secira Ameriku uoči predsjedničkih izbora, možete pročitati ovdje.