SUKOB U GREDELJU

'Sindikalni manipulatoru radnici ne žele imati posla s vama'

24.07.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Bivšim radnicima Tvornice željezničkih vozila Gredelj u stečaju koji su danas prosvjedovali ispred tvrtke obratio se stečajni upravitelj Pero Hrkač kazavši kako im, kao vjerovnicima prvog isplatnog reda, u ovom trenutku neće moći biti isplaćena potraživanja jer nema novaca, što je izazvalo nezadovoljstvo prosvjednika koji su ga prozivali da uništava Gredelj

"Otpremnine će biti isplaćene kad bude novaca, a ja takvih novaca sada nemam. To bi bilo čaranje, a time se ne bavim", rekao je Hrkać koji je pred prosvjednike i novinare izašao pola sata nakon početka prosvjeda pedesetak bivših radnika.

U svojim istupima bivši radnici Gredelja naglašavali su da se ne zna što je sa stečajnim planom te da im se ne isplaćuju njihova potraživanja zbog čega "nisu u stanju platiti ni komunalije". Gredelj pritom, upozorili su, posluje s dobiti, a ima i neoperativno zemljište u vlasništvu koje može prodati.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, prije Hrkaćevog dolaska upozorio je kako od 12. prosinca 2012., kada je održano vijeće vjerovnika, do kraja lipnja ove godine ništa nije napravljeno. "Tada je donesena odluka o izradi stečajnog plana, a nakon osam mjeseci ne znamo u kojoj je on fazi", rekao je.

Na sva službena obraćanja da nam se kaže u kojem je stanju stečajna masa, u kojoj je fazi izrada stečajnog plana i kada se namjeravaju namiriti radnička potraživanja - nikad ni jedan odgovor nismo dobili, dodao je Jakuš.

Hrkač je potvrdio da je tvrtka u šest mjeseci ove godine poslovala s 9,2 milijuna kuna operativne dobiti, ali i poručio kako "nije za očekivati da će se iz te operativne dobiti nešto dijeliti".

"Od ove dobiti neće dobiti ništa vjerojatno dok ne unovčimo dio ili cijelu imovinu Gredelja", rekao je te naveo da se tvrtka nedavno upisala kao vlasnik u zemljišne knjige na odmarališta u Rabu i Zadru te ih tek sada može prodati.

No, nije siguran da će radnici dobiti sve svoje otpremnine jer su one, kao i druge obveze Gredelja, "puno veće no što očekuju od prodaje imovine".

Stečajni plan tvrtke je u izradi, naglasio je, a očekuje da će se u rujnu ili listopadu znati "neke konkretne brojke i naznake puta stečajnog plana".

Potvrdio je da je jedan jedan američki investitor ponudio ukupno 85 milijuna eura za tvornicu što je, dodao je, prihvatilo 96 posto zaposlenih radnika, no drugi vjerovnici (banke i država) "nisu htjeli prodati svoja potraživanja". "Očito im je bilo malo 85 milijuna i sad čekamo novog investitora", rekao je Hrkač potvrdivši da zasad nema novog ponuđača.

Odbacio je prozivke bivših radnika da uništava tvrtku kazavši kako Gredelj nije uništen. "Gredelj živi", rekao je, a situacija se zaoštrila kada ga je predsjednik Samostalnog sindikata radnika Gredelja Željko Starčević prozvao da je zaposlenima u Gredelju zabranio izlazak na glavni izlaz.

"Ja znam gospodine sindikalni manipulatore da mnogi od ljudi ne žele imati posla s vama", odgovorio mu je Hrkač, a na to mu je Starčević uzvratio kako "ga treba biti sram".

Gredelj je otišao u stečaj u studenome prošle godine, a od 1460 radnika njih 460 završilo je na burzi. Prema podatcima tvrtke, u srpnju su u Gredelju bila 983 zaposlenika.