ŽELE PRAVDU

Sjećate li se tragedije podmornice Titan? Obitelj preminulog traži 50 milijuna dolara odštete

09.08.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Obitelj francuskog ronioca, koji je poginuo kada je podmornica Titan prošle godine implodirala tijekom putovanja do olupine Titanica, podnijela je tužbu optužujući kompaniju koja stoji iza putovanja za nemar, nesmotrenost i nehaj

Paul-Henri Nargeolet, poznat kao 'gospodin Titanic', zbog svog je znanja o mjestu brodoloma Titanica angažiran kao navigator za OceanGate, tvrtku koja je lansirala eksperimentalnu podmornicu u dubine sjevernog Atlantika u lipnju 2023. godine, prenosi Courthouse News Service.

Toga je dana Nargeolet bio među petero muškaraca koji su umrli nakon što podmornica nije izdržala tlak na dubini od gotovo 4000 metara. Tužitelji u podignutoj tužbi navode kako je njegova smrt, kao i smrt ostalih članova, bila nepravedna. Nargeolet je, najviše od svih ronilaca, sudjelovao u 37 zarona na mjestu događaja, uključujući i prvu ekspediciju na tom području 1987. godine.

Osim Nargeoleta u fatalnoj eksploziji poginuli su osnivač OceanGatea Richard Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov osamnaestogodišnji sin Sulaiman.

Dva sata nakon urona od Titana ni traga ni glasa

Titan je izgubio kontakt sa svojim pomoćnim brodom već dva sata nakon što je uronio u ocean 18. lipnja 2023. godine, a tijekom sljedeća četiri dana, misija potrage i spašavanja privukla je pažnju javnosti i medija u cijelom svijetu. Nade da će se posada pronaći živa svakim su danom bile sve slabije.

Ekspedicija do Titanica Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Olupina podmornice nakon četiri je dana pronađena nešto manje od 300 metara od pramca Titanica, a Nargeoletova obitelj podnijela je tužbu u utorak Vrhovnom sudu okruga King u Washingtonu, gdje je OceanGate imao svoje sjedište prije nego što je prestao sa svim operacijama na tom području nedugo nakon implozije.

Obitelj optužuje kompaniju i njezinog pokojnog osnivača i izvršnog direktora Richard Stockton Rusha, koji je upravljao Titanom u trenutku implozije, da su doveli Nargeoleta u zabludu o sigurnosti podmornice i da su stručnjaci upozorili Rusha na njezine opasnosti još prije početka misije.

Podmornica nije bila sigurna ni u početku

Podmornica Titan izrađena je od karbonskih vlakana, laganog materijala koji se s vremenom razgrađuje pod pritiskom, umjesto od titana, koji se obično koristi u modernim komercijalnim podmornicama.

Obitelj optužuje Rusha da je akustični sigurnosni sustav za otkrivanje zvukova pucanja u karbonskim vlaknima prikazao kao naprednu značajku, iako se navodno ne zna točan uzrok koji je posadu odveo direktno u smrt. Sigurnosni mehanizam na koji se Rush oslanjao bio je dizajniran za ispuštanje utega kada se otkrije pucanje kako bi se Titan vratio, a obitelj tvrdi kako to nije uspjelo.

Bili su svjesni da će umrijeti?

Posada je vjerojatno čula da pucketanje karbonskih vlakana postaje sve intenzivnije kako je težina vode pritiskala Titanov trup, a prema procjenama stručnjaka, nastavili bi se spuštati, s punim znanjem o nepopravljivim kvarovima broda, proživljavajući užasnu psihičku bol prije konačne eksplozije.

Ljubi sliku svoju

Podmornicom se upravljalo pomoću Logitech kontrolera za video igrice koji je bio spojen na Bluetooth, a ne povezan žicom, što nije uobičajen način upravljanja podmornicom. U tužbi obitelj opisuje Rusha kao 'uzvisitog i bahatog lika koji se smatrao genijem dubokog ronjenja'.

Tvrdio je da je Titanova konstrukcija trupa od ugljičnih vlakana sigurna, tvrdeći kako surađuje s Boeingom i Sveučilištem Washington, što je bilo samo djelomično točno jer je s njima surađivao u ranijim projektima prema navodima Nargeoletove obitelj u tužbi. Sve Rusheve tvrdnje i uvjeravanja ulile su Nargeoletu, bivšem zapovjedniku francuske mornarice, povjerenje u Rusha i njegovu ekspedicije, vjerujući kako iza Rushovih riječi i tima stoje ozbiljni ljudi i stručnjaci.

Obitelj navodi OceanGate i Rushevo imanje kao optuženike, kao i bivšeg direktora inženjeringa tvrtke Tonyja Nissena, te tvrtke Hydrospace Group, Janicki Industries i Electroimpact zbog njihove uloge u dizajniranju i proizvodnji Titana. Obitelj traži suđenje pred porotom i više od 50 milijuna dolara odštete.