EKSTREMNI HOBIJI

Nakon prošlogodišnje katastrofe milijarder Larry Connor planira put do olupine Titanika

29.05.2024 u 12:10

Bionic
Reading

Larry Connor - milijarder, vozač trkaćih automobila, nekretninski mogul i privatni astronaut - ima novi cilj. Želi postati prva osoba koja će posjetiti olupinu Titanika nakon prošlogodišnje katastrofe podmornice Titan, u kojoj je život izgubilo petero ljudi

Nedavno je Connor najavio spuštanje podmornicom na dno Atlantika, i to pored olupine Titana, turističke podmornice kojom je upravljala američka tvrtka OceanGate. Cilj mu je dokazati da su takva putovanja sigurna i ponovno omogućiti izlete do olupine Titanika.

OceanGate je lani u srpnju nakon smrtonosne implozije objavio da obustavlja sva istraživanja i komercijalne operacije, iako su za lipanj 2024. planirali dvije ekspedicije do olupine Titanika.

Podsjetimo, u Titanu je tog kobnog 18. lipnja bilo petero ljudi - izvršni direktor OceanGatea i četvero turista. Podmornica je izgubila kontakt s pratećim brodom tijekom spuštanja. Ostaci su pronađeni četiri dana kasnije, rasuti po morskom dnu oko 488 metara od pramca Titanika. Američka obalna straža kasnije je pronašla ljudske ostatke i krhotine podmornice pretražujući dno oceana. Očekuje se da će dodatne analize rasvijetliti uzrok implozije.

Tko je Larry Connor?

No Larry Connor, 74-godišnji nekretninski tajkun i vlasnik Connor Group, tvrtke za ulaganje u nekretnine smještene u Daytonu u SAD-u, sada želi ponoviti ekspediciju i uvjeriti ljude da su takva putovanja i dalje sigurna. A tko je uopće on?

Nakon diplome na Sveučilištu Ohio 1972. kupio je Orlando Computer Group, a ona je postala drugi najveći preprodavač IBM-ovih mikroračunala na Floridi. Godine 1992. suosniva tvrtku Connor, Murphy & Buhrman, kasniju Connor Group. Od 2003. godine imovina tvrtke porasla je sa 100 milijuna na četiri milijarde dolara, piše The Independent.

Osim Connor Groupa, suosnivač je tvrtki First Billing Services i Heartland Regional Power. Tijekom pandemije koronavirusa donirao je 1,6 milijardi dolara svog novca za bonuse zaposlenicima i pokrivanje troškova čuvanja djece.

Connorova fascinacija ekstremnim hobijima započela je 80-ih godina, kada se počeo utrkivati automobilima. Sudjelovao je u Atlantic Championshipu 1983. i osvojio Petit Le Mans 2003. Njegov trkaći tim Team C osvojio je natjecanja Baja 1000 i Baja 500 Trophy Truck.

U travnju 2021. započeo je nevjerojatno putovanje koje ga je odvelo u najdublje dijelove oceana i svemir u istoj godini. Udružio se s Patrickom Laheyjem, osnivačem Triton Submersiblea, na ekspediciji u Marijansku brazdu, uključujući ronjenje do Sirene Deepa i Challenger Deepa, najdubljih podvodnih točaka na planetu. 'Putovanje je bilo fenomenalno', izjavio je tada Connor za Dayton Daily News.

Godinu kasnije pridružio se misiji Axiom 1 kao astronaut, točnije kao pilot u prvoj potpuno privatnoj svemirskoj misiji, koja je odvela posadu na Međunarodnu svemirsku postaju, čime je postao druga najstarija osoba u orbiti nakon Johna Glenna.

  • +3
Podmornica Titan nestala je u Atlantskom oceanu Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Filantropski rad i budući planovi

Unatoč raznim ekstremnim hobijima, Connor ne smatra da je odvažan, rekao je za Autoweek, već da nikada nije učinio 'ništa što sam smatrao neprihvatljivo rizičnim'.

Također je poznat po svom filantropskom radu. Osnovao je organizaciju Connor Group Kids & Community Partners, koja pruža prilike mladima u nepovoljnom položaju, te Greater Dayton School, prvu nereligioznu privatnu školu u Ohiju za siromašne učenike. Također je pokrenuo Colin's Lodge, program za mlade odrasle osobe s posebnim potrebama.

Connor još nije otkrio kada će se odviti njegovo putovanje do Titanika, no jasno je da ovaj milijarder nastavlja istraživati granice ljudske izdržljivosti i tehnoloških mogućnosti.