TITANIk

Žrtve najveće pomorske tragedije nisu bili samo ljudi, već i brojni ljubimci. Ovo je priča o njima

08.10.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Prošlo je više od stotinu godina od potonuća Titanika, a i dalje se otkrivaju manje poznati detalji o ovoj strašnoj nesreći koja se dogodila 15. travnja 1912. godine. Među žrtvama ove tragedije nisu bili samo ljudi, već i brojni ljubimci koji su dijelili sudbinu svojih vlasnika. Povijesni zapisi govore o najmanje devet pasa koji su putovali na Titaniku, iako ih je možda bilo i više. Većina njih bila je smještena u brodskom skloništu za životinje, no sudbina im se promijenila kada ih je, prema nekim izvorima, netko oslobodio nakon što je Titanik počeo tonuti

Kako se brod naginjao, uznemireni psi trčali su gore-dolje po palubi, samo pojačavajući kaos. Iako nisu svi identificirani, poznato je nekoliko priča o njima.

Dva psa, kavalirski španijel kralja Charlesa i airedale terijer, pripadala su djeci Williama Cartera, uglednog magnata iz Philadelphije. Nakon nesreće obitelj je dobila odštetu od osiguravajuće kuće Lloyd’s of London za gubitak svojih ljubimaca. Zanimljiv detalj: prema emisiji 'The Today Show', ljubavna scena između Rose i Jacka u filmu 'Titanik' snimljena je u replici Renaulta iz 1912. godine, automobila koji je pripadao obitelji Carter.

Milijunaš John Jacob Astor također je izgubio svoju voljenu airedale terijerku po imenu Kitty u toj nesreći. Među psima koji su stradali bio je i foksterijer, čau-čau te nekoliko pasa čije pasmine ostaju nepoznate, piše AKC.

Stradao je i francuski buldog šampionskog pedigrea Gamin de Pycombe, a vlasnik ga je kupio u Engleskoj prije polaska na put brodom. Ironično, samo tjedan nakon potonuća u New Yorku se održavalo nacionalno natjecanje francuskih buldoga. Jedan od sudaca, Samuel Goldenberg, ukrcao se na Titanik u Cherbourgu kako bi stigao na to natjecanje.

Iako postoje brojne priče o psima s Titanika, jedna od njih, iako poznata, nažalost nije istinita. Prema legendi, newfoundland (ironično, pasmina istog naziva kao i obalno kanadsko područje uz koje potonuo brod) po imenu Rigel, koji je pripadao prvom časniku Williamu Murdochu, preživio je ledene vode sjevernog Atlantika i lajanjem upozorio posadu Carpathije na prisutnost čamaca za spašavanje. No, prema istraživanjima, nema nikakvih zapisa o Rigelu, uključujući svjedočanstva preživjelih, zbog čega je ova priča odbačena kao mit.

Međutim jedna priča ostaje i istinita i srceparajuća. Putnica Ann Elizabeth Isham, koja se ukrcala na Titanik u Cherbourgu sa svojim psom, velikom njemačkim dogom, odbila je napustiti brod bez njega. Njezin pas bio je prevelik da bi ušao u čamac za spašavanje. Isham je bila jedna od četiri putnice iz prve klase koje su izgubile život na Titaniku. Prema nekim neprovjerenim izvorima, njezino tijelo kasnije je pronađeno s rukama omotanima oko njezina psa.

Dok se prisjećamo te tragične nesreće koja se dogodila prije 108 godina, vrijedi se prisjetiti i voljenih ljubimaca koji su bili dio tog povijesnog putovanja. Među njima je troje sretnih pasa koji su preživjeli, ali i oni koji su, uz tisuću i petsto ljudskih žrtava, izgubili živote u hladnim vodama uz obalu Newfoundlanda.