žestoke optužbe

Skandal u Sloveniji: Je li buduća povjerenica EU-a Marta Kos bila doušnica Udbe?

13.09.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Slovenskom političkom scenom ponovno se valja skandal, a ovaj je vezan za prijedlog imenovanja povjerenika/ce Europske komisije iz Slovenije. Nižu se optužbe za sluganski odnos premijera prema Bruxellesu i da je pod pritiskom šefice EK odustao od već potvrđenog kandidata, a dodatni začin ionako zakuhale situacije optužba je da je nova slovenska kandidatkinja za članicu EK bila suradnica Udbe

O navodnoj udbaškoj prošlosti nove slovenske kandidatkinje za Europsku komisiju Martine Kos govori se već neko vrijeme, a to je kulminiralo današnjom izjavom čelnice slovenskog izaslanstva u Europskoj pučkoj stranci (EPP) Romane Tomc, inače članice Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, da bi izbor Kos za povjerenicu Europske komisije bio potpuno neprihvatljiv za EPP.

Tomc je za Euronews izjavila da je nova kandidatkinja te zemlje za povjerenicu 'potpuno neprihvatljiva' i 'problematična' za EPP, najveću političku grupaciju u Europskom parlamentu. Zamjera joj neiskustvo na izvršnoj razini, za koje kaže da je ključno za svakog povjerenika, a i njezinu navodnu povezanost s jugoslavenskom tajnom policijom Udbom.

  • +2
Marta Kos Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/PIXSELL/F.A. B

'Možete li zamisliti da bi netko, naprimjer, u Njemačkoj nominirao kandidata s teretom da je u prošlosti bio suradnik STASI-ja?' naglasila je, misleći na zloglasnu bivšu istočnonjemačku tajnu službu. Tomc, kao i čelnik njezine stranke Janez Janša, već su prije kritizirali slovenskog premijera Roberta Goloba zbog, kako kažu, mlakog i sluganskog odnosa prema Bruxellesu.

Slovenija je, naime, kao kandidata za povjerenika u Komisiji već bila nominirala Tomaža Vesela, no Golob se predomislio, pod pritiskom čelnice Komisije Ursule von der Leyen, i pristao nominirati ženu. Kos je danas trebala nazočiti saslušanju Odbora za EU poslove slovenskog parlamenta, no ono je odgođeno, a novi datum nije određen. Mišljenje tog odbora nije obvezujuće, a veći problem leži u Europskom parlamentu. Naime, uspiju li Tomc i drugi slovenski eurozastupnici u lobiranju za to da EPP da negativno mišljenje o kandidaturi Kos, bio bi to velik udarac za Goloba, ali i za Von der Leyen.

  • +2
Robert Golob i Ursula von der Leyen u Črnome na Koruškoj Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL /F.A. BOBO

Kos je, također za Euronews, opovrgla optužbe, kako one o nedovoljnom iskustvu, tako i one o suradnji s Udbom. Kaže da su se optužbe da je bila suradnica Udbe prvi put pojavile kad je najavila svoju kandidaturu za predsjednicu Slovenije 2022. te da je namjera tih optužbi bila da je se diskreditira. Naglašava da su je, prije imenovanja za veleposlanicu u Njemačkoj i Švicarskoj, provjerile sigurnosne službe obje zemlje i da je bez ikakvog problema dobila odobrenje.

'Kad bih štetila interesima Slovenije, ne bih mogla raditi u slovenskoj vladi niti biti veleposlanica', napisala je u izjavi. Također osporava optužbe da nema izvršnog iskustva te navodi da je dvije godine bila direktorica Ureda Vlade Republike Slovenije za komunikacije i glasnogovornica Vlade te da je sedam godina provela na dužnosti veleposlanice, kao i da je osam godina bila direktorica tvrtke. Istakla je i da je iza nje 35-godišnja karijera te da se primjedbom da je nominirana samo zato što je žena zanemaruju njezino veliko znanje, stručnost i iskustvo.