MOGUĆA RAZMJENA

Slovenija protjeruje ruske špijune koji podsjećaju na par iz popularne TV serije

31.07.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Par za koji se vjeruje da su ruski špijuni, a uhićen su u Sloveniji krajem 2022., sud je u srijedu osudio na više od godinu i pol dana zatvora, objavio je sud u Ljubljani, naredivši i njihovo protjerivanje sa slovenskog teritorija

Optuženici, koji su se predstavili kao Ludwig Gisch i Maria Rosa Mayer Munos, priznali su krivnju 'na tajnome saslušanju' te su osuđeni za "špijunažu i krivotvorenje dokumenata", objavili su sudski izvori.

Budući da su već već proveli isto toliko vremena u pritvoru neće ići u zatvor nego će biti deportirani, rekao je Okružni sud u Ljubljani. Bit će im zabranjen ulazak u Sloveniju na pet godina. Nije rečeno gdje će biti deportirani.

Suđenje se odvijalo usred vala nagađanja o mogućoj razmjeni zarobljenika.

Prema privatnom portalu N1, koji se poziva na anonimne izvore, ovo bi dvoje ruskih državljana trebalo biti u sklopu te razmjene, koja bi se trebala realizirati "u narednim satima između Rusije, Sjedinjenih Država, Njemačke i Bjelorusije".

Wall Street Journal im je u lipnju posvetio poduži članak u kojemu je opisao njihov životni stil koji podsjeća na onaj iz popularne tv-serije “Amerikanci”. Dvoje osumnjičenih agenata stranih obavještajnih službi (SVR) u Sloveniju je stiglo 2017. s argentinskim putovnicama. Prije uhićenja u prosincu 2022. živjeli su u glavnome gradu Ljubljani.

Da bi se što bolje pritajila i integrirala u okolinu žena je ondje otvorila online umjetničku galeriju, a njezin suprug je vodio IT tvrtku. Po informacijama slovenskih medija par ima oko četrdeset godina i dvoje djece.

Posljednjih su dana najmanje pet ruskih i jedan rusko-njemački protivnik osuđeni za izdaju. Među njima je i aktivist koji je "surađivao s Ukrajinom". Svi su zatvoreni u Rusiji i, kako su rekli njihovi rođaci i nevladine organizacije, prevezeni su na nepoznata odredišta.

Ovaj neobičan fenomen potaknuo je glasine o mogućoj skoroj razmjeni zarobljenika između ruskih zatočenika i Amerikanaca zatočenih u Rusiji.

Washington i Moskva priznaju da aktivno pregovaraju o razmjeni u vezi s američkim novinarom Evanom Gershkovichom, nedavno osuđenim u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže. I sam ruski predsjednik Vladimir Putin spominjao je, kao mogući adut u pregovorima slučaj Vadima Krasikova, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj.