propala operacija

Osujećen Projekt Kylo kojim su Rusi planirali udariti na Njemačku

05.07.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Ruska obavještajna agencija SVR bila je složila plan koji je uključivao organiziranje lažnih, protudržavnih prosvjeda, njihovo snimanje i potom širenje s ciljem diskreditacije Ukrajine, pokazuju podaci do koji su došli novinari The Insidera i njemačkog lista Der Spiegel

Zajednička istraga otkrila je sadržaj dokumenta dobivenog curenjem komunikacija SVR-a — koji detaljno opisuje projekt Kylo, ​​strateški plan za 2022. godinu koji je za cilj bilo širenje dezinformacija o Ukrajini na Zapadu. Prema izvješću, jedna od operacija u projektu Kylo koštala bi ruske špijune oko 3 dolara mjesečno za manipuliranje jednim korisnikom interneta zapadno od granica Rusije. Temelj kampanje bili su lažni prosvjedi, pri čemu je ne više od 100 ljudi bilo plaćeno 108 dolara za statiranje u njima. Lažni prosvjedi su snimljeni za 'naknadno medijsko širenje', navodi se u izvješću.

Drugi dio obavještajnih operacija SVR-a uključivao je stvaranje lažnih njemačkih stranica koje su se nazivale neovisnim istraživačkim agencijama. Stranice su trebale objavljivati članke o ekonomskim temama u Njemačkoj, poput beskućništva i šiiriti sadržaj sa zapaljivim naslovima poput 'Kako Ukrajinci Njemačkoj kradu ekonomski prosperitet'.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

'Vođenje mrežnih ratova u kibernetičkom prostoru EU na temelju sve većih zahtjeva ukrajinskih migranata i time izazvanih novih valova iritacije lokalnog stanovništva, prema preliminarnim procjenama, imat će vrlo visoku učinkovitost kako sada tako i u doglednoj budućnosti", navodi se u dokumentu. SVR s plan otkriva da su Rusi namjeravali pokrenuti kampanju koja bi udarila na "najjače emocije, one utemeljene na strahu'. 'Strah za budućnost, neizvjesnost za sutra, nemogućnost dugoročnih planova, nejasna sudbina djece i budućih generacija. Usađivanje ovih okidača preplavljuje podsvijest pojedinca panikom i terorom', stoji u dokumentu.

Curenje materijala SVR-a nije prvo koje se dogodilo i koje je poput nekih špijuna otkriveno. Poput 'Victora Mullera', ruskog vojnog operativca maskiranog u brazilskog studenta koji je tražio stažiranje na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu kako bi ukrao obavještajne podatke. Procjenjuje da je broj ruskih špijuna na Zapadu trenutno najveći u posljednjih nekoliko desetljeća. Ruske špijunske aktivnosti 'su visoke ili čak veće nego tijekom Hladnog rata', rekao je zapadni obavještajac za The Financial Times u ožujku.

Njemački list Welt am Sonntag izvijestio je u travnju 2023. da su ruski špijuni koristili Tinder za ciljanje njemačkih političara i vojnika u pokušaju da dobiju obavještajne podatke vezane uz rat u Ukrajini.