NEZGODNA AFERA

Slovenska ministrica pod rotirkama jurila po Austriji. Nije htjela platiti kaznu

25.09.2024 u 17:22

Bionic
Reading

Slovenska ministrica za digitalnu transformaciju Emilija Stojmenova Duh našla se u aferi nakon što je ustanovljeno kako je u svibnju u Austriji službeno vozilo njezina ministarstva u kojemu se vozila prema zračnoj luci u Beču nedopušteno pretjecalo kolonu pod rotirkama

Emilija Stojmenova Duh 26. svibnja ove godine putovala je na poslovni put u Ženevu. Vozeći se prema bečkoj zračnoj luci, službeno vozilo Ministarstva digitalne transformacije ulovio je radar zbog prebrze vožnje. Ministarstvo je u srpnju dobilo poziv austrijske policije da joj dostavi podatke o tome tko je upravljao vozilom i time počinio prometni prekršaj.

No umjesto da obavijesti austrijsku policiju, Ministarstvo digitalne transformacije poslalo je dopis slovenskom veleposlanstvu u Beču. U dopisu se od nadležnih austrijskih tijela traži da se suzdrže od bilo kakvog kaznenog progona ili kažnjavanja vozača, doznaje N1. Razlog za takav zahtjev bio je zastoj na austrijskoj autocesti, zbog čega je službeno vozilo ministarstva zapelo u koloni. Vozač službenog automobila bio je, navodi se u dopisu, bio 'primoran upaliti plava svjetla' kako ministrica ne bi propustila let.

Ministarstvo vanjskih poslova, točnije slovenski veleposlanik u Beču Aleksander Geržina u svom odgovoru Ministarstvu digitalne transformacije, poručio je da je vozilo Ministarstva počinilo prekršaj jer u Austriji - pa tako i u Sloveniji - nije dopušteno pod rotirkama voziti autocestom, osim u slučaju kada je vozilo uključeno u štićenu kolonu. Ovo je potvrdila i slovenska policija, koja kaže kako to nije dopušteno ni u Sloveniji, osim u slučajevima prekogranične potjere za odbjeglim vozilom, što je regulirano bilateralnim sporazumom dviju država.

  • +3
Emilija Stojmenova Duh Izvor: Privatna arhiva / Autor: Marko Pigac

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je ministrici Stojmenov Duh da ne postoji pravna osnova za oslobađanje od kazne te je predložilo da savjetuje Ministarstvu digitalne transformacije 'da podmiri kaznu sa stajališta ugleda Republike Slovenije'.

Iz ureda Emilije Stojmenov Duh inzistiraju dau nisu učinili ništa loše. Tvrde da su se konzultirali s policijom te Centrom za sigurnost i zaštitu na cestama, koji im je savjetovao da upale rotirke. Policija je potvrdila komunikaciju vozača Stojmenova Duha s inspektorom Centra za sigurnost i zaštitu. No dodaju kako je dosadašnja provjera pokazala da ostali navodi Ministarstva digitalne transformacije nisu točni.

'Bez obzira na sadržaj komunikacije navedenih osoba, u konkretnom slučaju radi se o utvrđivanju pojedinačne odgovornosti vozača za počinjeni prekršaj. Na isti način postupa i slovenska policija ako se prekršaj utvrdi u našoj zemlji, a vlasnik vozila je strana pravna osoba ili državno tijelo', ističu u policiji. Iz policije se, inače, neslužbeno može čuti da je upravo ovo službeno vozilo Ministarstva sklono koristiti rotirke i u Sloveniji.