IZLAZAK IZ RECESIJE

Slovenski BDP porastao 1,9 posto

30.05.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Slovenski BDP u prvom kvartalu ove godine povećan je za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čime je nastavljen trend rasta BDP-a iz zadnjeg kvartala u 2013., kada je BDP na godišnjoj razini porastao za 2,3 posto, objavio je u petak slovenski statistički zavod u svojoj prvoj procjeni

U odnosu na prethodni kvartal BDP se smanjio za 0,3 posto.

Pozitivan trend gospodarskog rasta se nastavlja, najviše zbog vanjske potražnje, dok domaća potražnja stagnira. Izvoz je u prva tri mjeseca povećan za 4,7 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz u tom razdoblju porastao za 2,3 posto, objavio je Statistički zavod Slovenije.

Domaća potrošnja na godišnjoj je razini smanjena za 0,2 posto, a za 0,2 posto smanjene su i bruto investicije.

Dodana vrijednost povećana je u većini djelatnosti, a najviše u građevinarstvu - za 15,8 posto. Rast u prerađivačkim djelatnostima je nastavljen i iznosio je 3,1 posto, u transportu 4,5 posto, dok je u uslužnim djelatostima bio skromniji i iznosio 1 posto.

Europska komisija u svojoj je procjeni s početka svibnja ocijenila da će Slovenija ove godine izaći iz recesije i zabilježiti rast BDP-a od 0,8 posto, dok Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prema procjeni iz sredine svibnja najavljuje za 2014. nultu stopu rasta slovenskog BDP-a.