VELIK KAO MANHATTAN

Snimljeno najveće urušavanje leda u povijesti

17.02.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Tim snimatelja koji rade za znanstvene televizijske kanale, među kojima i za National Geographic, snimio je najveće urušavanje leda u povijesti

Prema autorima golema površina koja se uz zaglušujuću tutnjavu pred njihovim kamerama i očima raspala i uronila u more površinom je velika kao Manhattan. No debljina joj je čak dva do tri puta veća od najviših zgrada tog dijela New Yorka poznatog po visokim neboderima.

Video zapis, koji je na YouTubeu pogledan preko 5 milijuna puta, dio je filma Jamesa Baloga 'Chasing Ice' koji je bio nominiran za Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Snimatelji koji se vide na početku dio su tima Extreme Ice Survey koji svojim kamerama prati kretanje ledenjaka na Grenlandu, Islandu, Aljasci, lancu Rocky Mountains, Himalajama i u Kanadi.

Ova snimka samo je još jedan u nizu dokaza da živimo u svijetu koji se ubrzano zagrijava i topi. Stručnjaci procjenjuju da bi sav led na Zemlji mogao nestati kroz 1.000 do 10.000 godina.

Klimatolog Konrad Steffen sa Sveučilišta Colorado kaže da se do nedavno bez sofisticirane suvremene tehnologije otapanje na Grenlandu i na Antarktici nije moglo kvalitetno pratiti i mjeriti.

'Nismo razvili mehanizme praćenja sve dok nismo napravili satelite i lasere. Danas vidimo da se neke ledene površine spuštaju za 50 metara godišnje... To je vertikalan pad od 50 metara. Za dvije godine to je 100. Potom 150. Iz godine u godinu goleme količine leda otapaju se u moru', objasnio je.