SUOSJEĆANJE S OBITELJIMA

SNV žali što nije pozvan na današnje obilježavanje: Mnogi nestali bili su Srbi

30.08.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Iz Srpskog narodnog vijeća izrazili su suosjećanje sa svima koji traže nestale te dodali da su mnogi nestali srpske nacionalnosti izražavajući žaljenje što nisu imali priliku sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu

“Srpsko narodno vijeće povodom Međunarodnog dana nestalih prisjeća se osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Izražavamo suosjećanje sa svima koji traže nestale jer svaka obitelj ima pravo saznati sudbinu svojih najbližih", istaknuli su u izjavi iz SNV-a u petak.

Prema službenoj evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja, članovi obitelji 1792 nestale i smrtno stradale osobe, nažalost, i danas se suočavaju s mukotrpnom potragom i nadom da će ih jednog dana pronaći ili saznati istinu o njihovom nestanku. Mnogi od nestalih za kojima se traga žene su i muškarci srpske nacionalnosti, naveli su.

Također su izrazili žaljenje što nemaju priliku sudjelovati u obilježavanju današnjeg dana, "u zajedničkom čuvanju uspomene na nestale i otkrivanju istine o njihovoj sudbini".

"Srpsko narodno vijeće spremno je nastaviti dosadašnje napore u rješavanju tog humanitarnog pitanja i dati svoj doprinos u zajedničkom njegovanju sjećanja na nestale osobe i traženju odgovora koji će rasvijetliti sudbinu nestalih i donijeti mir njihovim najbližima", poručili su iz SNV-a.

Središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu održana je u Daruvaru, a ministar branitelja Tomo Medved naglasio je da se nikada neće odustati od traženja nestalih. "Vratit ćemo im identitet i grobna mjesta i tako donijeti mir i spokoj članovima njihovih obitelji", poručio je s konferencije kojoj je prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

  • +19
Daruvar: Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska nabavlja novu opremu kako bi potraga za nestalima bila učinkovitija pa sada može identificirati ostatke nestalih koje do sada nije bilo moguće identificirati, rečeno je i najavljeno uvođenje pomoći za obitelji nestalih koji su ostali sami, a za nestalima koji više nemaju obitelji Hrvatska će i dalje tragati.

Također, izraženo je nezadovoljstvo zbog ponašanja Srbije i svih koji imaju informacije o nestalima, a ne žele ih podijeliti. Najavljene su izmjene zakona po kojima će uskraćivanje informacija o nestalima biti kažnjivo.