sve veći problem

Sobičak za 700 eura: U ovoj Hrvatima dragoj zemlji ni studenti ne mogu do smještaja

16.10.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Baš kao i hrvatskim, i njemačkim studentima velik je izazov danas pronaći smještaj. Potražnja za studentskim domovima dvostruko je veća od ponude, a ograničena je i ponuda stanova za njih

Studenti diljem Njemačke muku muče s pronalaskom stana. Situacija je posebno teška u velikim gradovima poput Frankfurta. A oni koje pomazi sreća i pronađu ga moraju skupo plaćati.

Prosječna cijena sobe u studentskom domu u Frankfurtu košta oko 680 eura, pokazala je analiza Instituta Moses Mendelssohn i platforme za najam stanova WG-gesucht.de. Pritom je jedino München još skuplji, s prosječnom cijenom od 790 eura.

'Budući da cijena smještaja za studente stalno raste, postoji rizik od novog oblika društvene selekcije', objašnjava Matthias Anbuhl, predsjednik Upravnog odbora Njemačkog studentskog saveza, za Tagesschau.

Značilo bi to da će u budućnosti mladi studirati samo u onim mjestima u kojima si mogu priuštiti stanarinu.

Studentski predstavnici traže veću financijsku potporu za stanove jer je u nekim gradovima, poput Frankfurta, potražnja za mjestom u studentskom domu dvostruko veća nego ponuda. U Münchenu je pak 11.700 studenata na listi čekanja za dom. S druge strane, cijena izgradnje novih zgrada je poskupjela, a državne subvencije ostale su iste.

Luksuzan smještaj s kokošima

Tu situaciju pokušavaju iskoristiti privatnici. Ove godine je u Frankfurtu tako niknula najveća privatna studentska rezidencija u Europi, u vlasništvu podružnice Commerzbanka, a na raspolaganju ima tisuću soba. Pored osnovnih sadržaja, 'i-Live Campus Frankfurt' ima kino, nogometno igralište, stolove za stolni tenis, pa čak i kokoši, čija jaja možete naručiti za doručak putem aplikacije.

  • +3
Nekretnine u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia

No ni ovaj smještaj nije jeftin. Sobe od 18 kvadratnih metara koštaju 650 eura, ali iz tvrtke kažu da je velik interes za njih. Kampus nudi i 150 soba po subvencioniranim cijenama. Na početku akademske godine već je bilo popunjeno 70 posto kapaciteta te se očekuje da će do kraja 2024. biti unajmljene sve sobe.

'Couch surfing' za studente

Studentski predstavnici pak smatraju da rješenje nikako ne može biti prepuštanje sektora studentskog smještaja privatnim igračima na tržištu kapitala jer smatraju da ga to ne može učiniti priuštivijim.

Kao kratkoročno rješenje, frankfurtski Opći studentski odbor (AStA) brucošima koji još nisu našli stan nudi program 'Frankfurt Bed Exchange'. Studenti koji imaju slobodan kauč ili neće biti u stanu nekoliko dana tako kolegama mogu ponuditi mjesto za spavanje. No to, naravno, nipošto nije trajno rješenje.