stambeno zbrinjavanje

Država će za mlade urediti 2500 stanova i sagraditi još 400 - evo kako do njih

14.10.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Brutalno poskupljenje nekretnina i najamnina problem je s kojim se mladi ljudi, ali ne samo oni, suočavaju u Hrvatskoj. S druge pak strane depopulacija ubija ruralne i slabije naseljene sredine. Ne bi li doskočila tom problemu, Vlada je odlučila u petak u javno savjetovanje pustiti program za stambeno zbrinjavanje mladih na potpomognutim područjima

Riječ je o ukupno 287 jedinica općina i gradova. Ideja je oko 2500 državnih, gradskih i općinskih stanova/kuća dati u povoljan najam i eventualno sagraditi još 400 stanova.

Kriterija za prijavu je mnoštvo, a osnovni je da podnositelji zahtjeva neće smjeti imati više od 41 godine života te da u svom (su)vlasništvu oni, ali ni ostali članovi obitelji navedeni u prijavi, nemaju nekretninu namijenjenu za stanovanje ili rentanje. Također, pravno na prijavu neće imati ni oni koji su (su)vlasnici poslovnog prostora ili građevinskog zemljišta u RH.

Najam za 13 centi mjesečno

Iz programa je vidljivo da se u prvi plan guraju mlade obitelji s više djece i nižim primanjima. Dodatni bodovi dobivat će se na status djeteta nestalog ili stradalog branitelja i ratnog vojnog invalida, fakultetske diplome, invaliditeta…

Svi oni koji imaju više od 41 godinu, bez obzira na to što imaju maloljetnu djecu i nemaju riješeno stambeno pitanje, morat će se sami za sebe pobrinuti ili čekati nekakav program koji će uključiti i njih.

Koliko će iznositi povlašteni najam, još nije definirano, ali iz nacrta prijedloga programa da se iščitati da će se državni stan/kuća moći unajmiti po cijenama u rangu onih za stambeno zbrinjavanje u jedinicama lokalne samouprave (JLS) iz prve i druge skupine potpomognutih područja, u kojima se najam državne nekretnine kreće već od 13 centi mjesečno.

Za cijeli program osigurano je 40 milijuna eura iz fondova EU-a, a još šest dodat će Vlada iz državnog proračuna.

Broj nekretnina koje se planira dati u najam, bilo da su postojeće, bilo da će se tek graditi, u programu se ne navodi. Na naš upit o kojoj brojci je riječ, iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine naveli su da na potpomognutim područjima, koja su predmet ovog programa, država raspolaže s 11 tisuća stambenih jedinica.

'Velika većina tih nekretnina već je useljena i dana na korištenje korisnicima koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Istovremeno, u ovome je trenutku oko 2500 stambenih jedinica slobodno, no većina njih je devastirana ili se na njima provode radovi sanacije, a s ciljem dovođenja u stanje funkcionalnosti i useljivosti u svrhu provedbe programa stambenog zbrinjavanja', kazali su u resornom ministarstvu.

400 novih stanova

A hoće li graditi nove, umnogome će ovisiti i tome koliko će se od spomenutih 46 milijuna eura potrošiti na sanaciju 2500 devastiranih stambenih jedinica. Ali u Ministarstvu su optimistični i drže da bi se za spomenuti iznos moglo izgraditi oko 400 novih stanova.

'Ukupno je raspoloživo 46 milijuna eura te se u okviru tog iznosa može planirati broj stambenih jedinica koje će se graditi ili obnavljati. Ako uzmemo u obzir činjenicu, a prema dosadašnjem iskustvu, da je za izgradnju jedne zgrade od 25 stanova potrebno oko tri milijuna eura, možemo zaključiti da bi se raspoloživim sredstvima, u slučaju da se pristupilo samo izgradnji višestambenih zgrada, moglo izgraditi oko 16 zgrada, odnosno oko 400 stanova', navelo je Ministarstvo.

Točna brojka u konačnici će ovisiti i o samim jedinicama lokalne samouprave, a one bi u cijeloj priči sudjelovale građevinskim zemljištima opremljenima komunalnom infrastrukturom i postojećim zgradama. Tek nakon što se potpišu sporazumi između JLS-ova i Vlade cijeli program moći će se zakotrljati.

Prvi korisnici programa 2026. godine

'Sam broj građevinskih zemljišta ili stambenih zgrada/kuća koje će JLS-i ustupiti državi u sklopu provedbe ovoga programa ovisit će o modelu provedbe za koji će se neka JLS odlučiti', istaknuli su u Ministarstvu i dodali da se godišnje stambeno u prosjeku zbrine oko 900 obitelji (oko 500 davanjem u najam stambenih jedinica u državnom vlasništvu i oko 400 darovanjem građevnog materijala za obnovu ili izgradnju).

'Ističemo ovdje kako je Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima u primjeni od 1. siječnja 2019. godine, no stambeno zbrinjavanje provodi se od 1996. godine (prije ovoga zakona na snazi je bio Zakon o područjima posebne državne skrbi). Tijekom primjene Zakona o stambenim zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno od 2019. do sada, kroz različite modele stambenog zbrinjavanja zbrinuto je oko 5400 obitelji', istaknuli su u Ministarstvu.

Procjenjuje se da bi se prvi korisnici programa, koji je trenutno u javnom savjetovanju, mogli useliti u stanove u prvoj polovici 2026. godine.