PRVE INFORMACIJE

Boro Vujović: 'U APN-u je novac išao kupcima, a sada ide najmodavcima'

22.07.2024 u 07:54

Bionic
Reading

O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović. Ustvrdio je kako postoji niz razloga za ovakvo stanje, a neki od njih su pojačana turistička aktivnost i niske kamatne stope na stambene kredite

'Imamo svoje posebnosti koje se razlikuju od ostatka EU-a. Prije svega, nemamo gospodarsku krizu koja je tamo i više nego prisutna, kamatne stope su među najnižima u Uniji, imamo turističku aktivnost te su stranci i dalje značajni kupci nekretnina na obali', rekao je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Boro Vujović, za Dnevnik HTV-a. Ustvrdio je kako je 'gospodarska aktivnost građevinske industrije značajna uslijed obnove'. 'Sve to su uzroci zašto imamo situaciju na tržištu kakva je danas', naglasio je.

Govoreći o paradoksu da promet pada, a cijene rastu, kazao je "kako se rast cijena dogodio prije svega u prošloj godini i da statistika ukazuje da su se cijene u odnosu na prošlu godinu - malo povisile". 'To se dogodilo u vrijeme APN-a prošle godine i nakon toga, kako smo išli prema kraju godine, su se stabilizirale. Mislim da uslijed svih ovih promjena na tržištu, da ćemo sada vidjeti zaustavljanje rasta cijena', ustvrdio je.

'Cijene polovnih stanova nerealne'

Vujović se osvrnuo i na vlasnike polovnih nekretnina te ustvrdio kako često pri prodaji imaju nerealna očekivanja. 'I dalje imamo veću potražnju nego što je ponuda, imamo nedovoljan broj novih stanova i uslijed toga onda kupcima ostaju polovni stanovi. Vlasnici polovnih stanova su često nerealni, formiraju cijene sukladno novogradnji, a to nije ni približno realno', rekao je.

'Ako pričamo o nekoj budućnosti, realno je za očekivati da bi se mogle korigirati cijene polovnih nekretnina. Često imamo vlasnike koji su nerealni u svojim zahtjevima', poručio je.

Profit investitora i poticajna najamnina za mlade

Upitan ostvaruju li investitori ekstraprofit, odgovorio je da situacija nije takva. 'Mislim da je to svugdje slično. U strukturi cijene novogradnje od npr. 5000 eura, imate 1000 eura PDV-a koje odmah ide državi, imate trošak gradnje koji je 1500-2000 eura po kvadratu, imate trošak zemljišta koji je isto značajan. Sve ostale troškove marketinga i banaka, onda njihov profit - uopće nije ekstraprofit. Danas je zahtjevno biti investitor', rekao je.

Predstavio je i dio modela poticajne najamnine za mlade. 'Po informacijama kojima sada raspolažemo, u APN-u je novac išao kupcima, a sada ide najmodavateljima da pripreme nekretninu za najam i onda je moraju iznajmljivati po povlaštenim cijenama. U APN-u se nije kontrolirala cijena. Sada je situacija drugačija', kazao je. 'Nemamo još sve informacije kako će biti provedeno, ali svakako drugačije nego što je bio APN, ustvrdio je.