SRAMOTA EUROPSKOG SJEVERA

Šokantna rasprava o abortusu u Irskoj

11.07.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon noćašnje diskusije koja je potrajala do pet sati ujutro, irski parlamentarci u četvrtak su korak bliže izglasavanju zakona kojim će se legalizirati pobačaj u slučajevima kada je život trudnice u opasnosti. Zakon je podržala vlada premijera Ende Kennyja, kojemu su crkveni čelnici zbog toga zaprijetili ekskomunikacijom, a na kućnu su mu adresu stizali plastični fetusi i pisma ispisana krvlju

Iako je glasanje o prijedlogu zakona bilo predviđeno za srijedu, parlamentarci u katoličkoj Irskoj i dalje se svađaju oko amandmana na prijedlog zakona koji je usmjeren na spašavanje života žena, dopuštajući im prekid trudnoće u slučajevima 'rizika gubitka života uslijed fizičke bolesti' ili 'uslijed samoubojstva'.

Religiozne zastupnike, poput crkvenih čelnika, osobito je uzrujala odredba kojom se dopušta pobačaj ukoliko trudnica namjerava počiniti samoubojstvo. Takvo zakonsko rješenja nazvali su 'Trojanskim konjem' pomoću kojega će pristup pobačaju biti olakšan, te ga žele odstraniti iako prema predloženoj odredbi dvoje psihijatara i jedan opstretričar moraju potvrditi da je rizik od počinjenja samoubojstva 'stvaran i značajan'.

Irske zastupnice predložile su amandman kojim se pobačaj dopustio u slučajevima začeća kao posljedice incesta ili silovanja, ali su od istog odustale nakon što je prijedlog izložen brojnim kritikama.

'Nevjerojatna je sramota da su životi žena postali sporedni u odnosu na potrebe ove vlade da zaštiti samu sebe', rekao je neovisni zastupnik Richard Boyd Barrett, koji podržava zakon, ali želi da on bude liberalniji.

U posljednjim odredbama, prijedlog zakon ponavlja odredbe o zaštiti fetusa iz aktualnog zakona, po kojima 'namjerno uništavanje nerođenog ljudskog života' predstavlja kazneno djelo.

Ženama koje prekrše zakon prijeti maksimalna kazna od 14 godina zatvora. Ista kazna može sustići i upletene liječnike, kao i drugo zdravstveno osoblje.

Promjena zakona predložena je nakon smrti trudnice kojoj su liječnici odbili napraviti abortus iako joj je život bio u opasnosti. Ulični prosvjedi natjerali su vladu da razmisli o prirodi irskog zakona protiv pobačaja.

U listopadu 2012., Savita Halappanavar (31) završila je u bolnici u irskom Galwayju zbog snažnih bolova. Liječnici su ustanovili da je u tijeku spontani pobačaj, ali su odbili okončati trudnoću. Savita je umrla od posljedica infekcije.