PS4 SLIČNIJI XBOXU?!

Sony s PlayStationom 4 želi preduhitriti Microsoft

03.04.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Nakon posljednjeg seta glasina iz Sonyjevog i Microsoftovog tabora o njihovim nadolazećim konzolama pojavile su se glasine prema kojima Sony pod svaku cijenu želi preduhitriti Microsoft u izbacivanju nove konzole na tržište

Upravo jučer pisali smo o posljednjim glasinama prema kojima bi novi Xbox trebao imati čak dvije grafičke kartice i procesor sa šest jezgri. S druge strane, glasine stare nekoliko dana govore da bi PlayStation 4 trebao koristiti grafičku karticu i procesor AMD-ove proizvodnje.

 

Nažalost, ni Sony ni Microsoft još ne daju nikakve službene informacije o konzolama sljedeće generacije pa je sigurno da ih ove godine nećemo vidjeti, a najvjerojatnije ni u prvoj polovici sljedeće godine.

 

Najnoviji set glasina koje prenosi VG247 govore o tome da Sony pod svaku cijenu želi izbaciti novu konzolu na tržište prije Microsofta. Izvor naime predviđa da bi se sljedeći Xbox na tržištu trebao pojaviti oko Božića krajem 2013. godine, što znači da će Sony pokušati PS4 izdati koji mjesec prije.

 

'Sony je potpuno uvjeren da ovoga puta mogu preduhitriti Microsoft', izjavio je izvor. 'Obratite pažnju na E3 sljedeće godine i tko će prvi objaviti informacije o izlasku. 


"Evidentno je da PlayStationom 4 Sony svoju konzolu želi učiniti nešto sličnijom – Xboxu."

Najvažniji izdavači već znaju sve pojedinosti i njihovi razvojni studiji već rade na prvim naslovima.'

 

Ostali, manji razvojni studiji s novom će konzolom biti upoznati do kraja ove godine, a već se navodno dijele i pozivnice za zatvorene evente u svibnju i lipnju u SAD-u. Slične evente Microsoft je već održao, a jedan se u veljači ove godine dogodio u Londonu.

 

Podsjećamo, Xbox 360 na tržištu se pojavio 22. studenoga 2005. godine i do siječnja ove godine prodan je u 65,8 milijuna primjeraka. PlayStation 3 na tržištu se pojavio godinu dana kasnije, 11. studenoga 2006. i do prosinca prošle godine prodan je 62 milijuna primjeraka. Godinu dana vremenske prednosti Sony nikada nije uspio nadoknaditi u prodajnom aspektu.

 

Osim žurbe da prestignu Microsoft, po izboru hardvera evidentno je da PlayStationom 4 Sony svoju konzolu želi učiniti nešto sličnijom – Xboxu. Naime, uz informacije da Sony odbacuje Cell procesor te implementira AMD-ov, glasine tvrde da će umjesto na Sony API-ju konzola funkcionirati na DirectX-u 11.

 

Naime, upravo su Sonyjev API i Cell procesor stvarali najveće probleme razvojnim studijima dok je razvoj igara za Xbox 360 i PC bio vrlo sličan. Crytek je navodno već započeo rad na igri za PS4 uz pretpostavku da će on biti pogonjen 24-jezgrenim Cell procesorom, no po dolasku informacija da će konzola koristiti AMD-ov procesor, razvoj igre ja zaustavljen te započet ispočetka.  

 

Iako će spomenute činjenice sigurno olakšati razvoj igara za Sonyjevu konzolu, što je dosad bilo dosta problematično, pravo pitanje je – što će tržištu dvije konzole s gotovo istovjetnim sustavima, kako hardverskim, tako i softverskim? Stoga ćemo ove glasine uzeti s rezervom i od Sonyja ipak očekivati nešto drugačije.