proračun

Sorić (HDZ) odgovorio vijećnicima NL-Vrime je: Proračun općine Seget je legalan

04.01.2023 u 22:38

Bionic
Reading

Načelnik općine Seget Ivo Sorić (HDZ) odbacio je uz srijedu tvrdnje vijećnika te općine iz Nezavisne liste - Vrime je Luke Jadrića i Ante Barade da je proračun općine Seget nelegalan, poručivši kako je on razvojan, legalan te da ga je donijela HDZ-ova većina

Vijećnici Općine Seget iz Nezavisne liste – Vrime je Luka Jadrić i Ante Barada u utorak su perfomansom i konferencijom za medije ispred Ministarstva financija upozorili da su prijedlogom proračuna Općine Seget koji nije dostavljen predstavničkom tijelu do 15. studenog prekršeni zakoni, a kontrolna tijela ne reagiraju.

Smatraju da je načelnik općine Seget Ivo Sorić prekršio Zakon o proračunu te Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Sorić u odgovoru napominje kako Jadrić i Barada ničim ne argumentiraju tvrdnje da je proračun općine Seget – nelegalan.

"Riječ je o čudnovatoj taktici političke borbe koalicije Nezavisne liste Vrime je, MOST-a i Radničke fronte u Općini Seget, koja pukim maltretiranjem želi postići svoje ciljeve. Međutim, kako je to maltretiranje prešlo određene razumne granice, podnesene su kaznene prijave zbog prijetnji koje primamo od vijećnika nezavisne liste Vrime je, koja kako smo vidjeli surađuje s MOST-om i Radničkom frontom", navodi Sorić.

Ističe i kako je proračun koji je donijela općina Seget razvojan pri čemu je za ulaganje u komunalnu infrastrukturu predviđeno čak 3,9 milijuna eura, a za poticanje gospodarstva 844,7 tisuća eura od ukupno 7,7 milijuna eura ovogodišnjeg proračuna.

Sorić podsjeća kako je proračun donijela HDZ-ova većina, koja je na lokalnim izborima 2021. godine dobila 56,78 posto glasova, dok je on na izborima za načelnika u prvom krugu pobijedio sa 57,85 posto glasova.

Upozorava i da se članovi nezavisne liste, kojoj pripadaju Ante Barada i Luka Jadrić nikako ne mire s istinom odnosno činjenicom da su izgubili na lokalnim izborima 2021. pa pokušavaju ometati rad općine na sve moguće načine.

Tako su, među ostalim, poslali od 4. siječnja 2022. do 30. prosinca 2022. ukupno 1.506 zahtjeva za pristup informacijama. Usporedbe radi, Grad Zagreb koji ima oko 800.000 stanovnika u 2021. godini, imao je ukupno 467 zahtjeva, dok Grad Kaštela koji ima oko 40.000 stanovnika u 2021. godini je imao ukupno devet zahtjeva.

"Zahtjeve strpljivo rješavamo. Prijetnje smo, međutim, morali prijaviti, a o detaljima te prijave i vođenju pravnog postupka ćemo javnost informirati na vrijeme", navodi Sorić u odgovoru.