KERUMOVO NA ZAPADNOJ OBALI

Splićani po sat i pol čekali u redu za ječam s plodovima mora

Bionic
Reading

Više stotina Splićana koji su čekali obećanu besplatnu pašticadu s njokima su prije 17 sati na zapadnoj obali stvorili dugački red koji se protezao gotovo čitavom dužinom Kerumovog hotela 'Marjan'

Upravo su ispred ulaza u hotel 'Marjan' kuhar Miro Bogdanović i njegovi pomoćnici pripremali dvije tisuće porcija njoka, ali i 2800 porcija orza s plodovima mora.
Skuhali su 260 kilograma njoka, 139 kilograma junetine, 50 kilograma pelati i još toliko kapule, dodali 10 litara ulja, po pet kilograma masla i parmezana. U orzo su skuhali 120 kilograma kozica, 120 kilograma liganja, sto kilograma sipe i još toliko dagnji, 50 kila šalše.

Nešto prije 17 sati ispred 'Marjana' je prošetala Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća, i Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, te su popričali s okupljenim građanima. Građane je pozdravio i Jure Šundov, a Željko Kerum je na Harley-Davidsonu predvodio kolonu bajkera i oldtimera. Kada je napokon počela podjela porcija, prvo se krenulo s orzom, a što nije razveselilo Splićane koji su čekali pašticadu.

'Došla sam ranije uhvatiti porciju njoka, čekala upru i pol vremena i dobila orzo. Pa moglo je biti i lipše', kazala je jedna starija gospođa, a na nju se nadovezao nezadovoljni gospodin koji je kazao: 'Nikad gore. Loše je. Nema ništa osim mirisa. A čekao sam pola sata.' 'Žali bože vremena i kuhanja. I sam kuhar i znam što valja, a što ne. Kažu da su njoki puno bolji', rekao nam je jedan mladić.

Drugi su kazali da je dobro, da je glavno da je spiza topla. Arnesto Tomić je, kaže, guštao u orzu s plodovima mora, te kaže da ako se gužva za porcije smanji da će otići i po njoke kada budu gotovi. Sretan je bio Ante Jerčić, 79-godišnjak iz Poljičke republike, jer mu je orzo pasao, a čekao ga je samo par minuta. Ubrzo se počela podjela pašticade s njokima, a Splićani u guštali. Pilo se pivo, vino, sokovi 'Dalmacijavina'.

Treba napomenuti da su hranu i piće koje su dijeljeni besplatno, kao i cijelu proslavu ipak 600 tisuća kuna platili Splićani iz Gradskog proračuna. Ime Željka Keruma biti će zauvijek uklesano u zapadnu obalu. Naime, postavljena je ploča na kojoj je uklesan tekst ‘Projekt Grada Splita Zapadna obala 2013. gradonačelnik Željko Kerum’.

'Mora je stavit svoje ime', komentirao je u stariji Splićanin dok je prolazi pokraj ploče, na što mu je prijatelj odgovorio: ‘To je najzaslužniji čovik. Ne p..di”. Treći gospodin je tvrdio da je gradonačelnikovo ime na ploči napisano baš istim fontom kao 'Kerum' na prodavaonicama 'Kerum', piše Slobodna Dalmacija