PUŽEVIM KORAKOM

Spor pokrenut zbog sporosti pravosuđa trajao 14 godina

29.03.2013 u 14:48

Bionic
Reading

S neažurnim pravosuđem u RH muku muče brojni građani, i to oduvijek. Odličan primjer za to je onaj iz Rijeke koji seže u davnu 1999., kada se tadašnji čelni čovjek grada i oporbenjak Slavko Linić usudio tužiti državu zbog sporosti općinskih sudova, a sada, 14 godina kasnije, sadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel žali se na donesenu prvostupanjsku presudu na štetu Grada zbog istih razloga

Grad Rijeka je, naime, tih davnih godina podnosila tužbe protiv zakupaca gradskih prostora kojima se trebalo suditi na općinskim sudovima u Rijeci, Opatiji i Crikvenici, no sporovi su trajali toliko dugo da je Slavku Liniću prekipjelo pa je u ime Grada tužio državu zbog sporosti tih sudova. Sporost sudova prouzročila je štetu Gradu od 60 milijuna kuna, a u Linićevoj tužbi stajalo je da je nastupila i dvostruka šteta, jer se za vrijeme sporova gradski prostori nisi mogli nikome iznajmljivati.

Tek krajem prošle godine, Općinski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu u kojoj se navodi da nije utvrđena osnova za naknadu štete Gradu Rijeci pa se nije ni utvrđivala njezina visina. Taj sud drži da RH nije kriva za ažurnost rada sudova.

Grad Rijeka je, dakle, izgubio, no da je presuđeno u korist Grada Rijeke, Slavko Linić, tadašnji gradonačelnik Rijeke i sadašnji ministar financija RH, morao bi zbog svoje tužbe iz državne blagajne izdvojiti oko 200 milijuna kuna.

Sadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel napominje da presuda nije pravomoćna te da je Grad Rijeka u roku izjavio žalbu na presudu koja se sastoji od 25 stranica.


'Suština žalbe jest ono isto što je i suština tužbe. Smatramo da je zbog sporosti pravosuđa, za koje je odgovorna država na temelju objektivne odgovornosti, Gradu Rijeci učinjena šteta zbog neadekvatnog postupanja. Drugim riječima, mi smo za 60-ak milijuna kuna izgubili najamnine koje su nam ostali dužni zakupci, iako smo na vrijeme poduzeli sve pravne radnje protiv njih. Jedan dio je njihov dug u smislu neplaćanja, a drugi dio je da su oni zbog sporosti pravosuđa i nedonošenja presude i nakon raskida ugovora nastavili raditi u našim poslovnim prostorima. Tako da smo pretrpjeli dvostruku štetu i za to smatramo odgovornu državu u smislu organizacije pravosuđa', za tportal.hr komentirao je presudu Općinskog suda u Zagrebu Vojko Obersnel.