deklaracija u parizu

Srbi tvrde da će cijela Europa učiti povijest na isti način, posebno kad je riječ o Holokaustu. Kakav je stav Hrvatske?

06.12.2019 u 19:17

Bionic
Reading

Ministri obrazovanja pod okriljem Vijeća Europe, kojem je na čelu Marija Pejčinović Burić, prošlog tjedna usvojili su Deklaraciju koja promovira tješnju suradnju među državama članicama po pitanju nastave povijesti. O ovoj ideji, koja je još u začetku, u Parizu su razgovarali predstavnici 37 zemalja

'Način na koji se uči povijest može potaknuti pomirenje unutar i između nacija. S obzirom na rizike manipuliranja poviješću, važnije je nego ikad promovirati nastavu povijesti koja pomaže obrazovanju svih mladih Europljana za demokratsko građanstvo i doprinosi nastanku zajedničkog europskog osjećaja pripadnosti', navodi se između ostaloga u Deklaraciji koju Hrvatska nije podržala, već je ostala suzdržana.

Ministrica Blaženka Divjak trebala je ići na ministarski sastanak Vijeća Europe u Pariz, no zbog izvanrednih okolnosti (štrajka) u našem obrazovnom sustavu morala je u posljednji čas odustati te je Hrvatsku predstavljao veleposlanik u Parizu Filip Vučak, objasnili su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Srpski mediji idu korak dalje od šturih birokratskih riječi iz Deklaracije pa pišu da ako se ostvari ovaj projekt Vijeća Europe, Srbi i Hrvati, kao i cijela Europa, učili bi povijest na isti način, posebno kada se radi o Holokaustu.

Tamošnji ministar obrazovanja Mladen Šarčević kazao je da bi se projekt mogao ostvariti za pet godina i da bi pridonio realnijem sagledavanju suvremene srpske povijesti. Šarčević je pojasnio, prenosi B92, da je bit projekta to da se udžbenik povijesti temelji isključivo na znanstvenom pogledu i radu jer bi ga pisali sveučilišni profesori i stručnjaci iz svih europskih zemalja. Srbija je podržala Deklaraciju, a ministar Šarčević naravno nije propustio priliku istaknuti kako su Hrvati ostali suzdržani zbog Jasenovca.

Crnogorci, koje je u Parizu predstavljao ministar obrazovanja Damir Šehović, pišu da je predloženo uspostavljanje Opservatorija za predavanje povijesti u Europi, kao inovativnog, politički neutralnog koncepta, koji doprinosi snaženju povjerenja i suživota u višenacionalnim i višekonfesionalnim društvima.

Na upit tportala kakav je hrvatski stav prema projektu, iz hrvatskog Ministarstva obrazovanja odgovorili su da je Hrvatska aktivno sudjelovala na svim pripremnim sastancima na kojima se raspravljalo o tekstu. Deklaraciju su podržale 23 države, a Hrvatska je načelno podržala Deklaraciju i moći će joj naknadno pristupiti, poručili su.

Opservatorij, o kojem se govorilo, trebao bi poticati međudržavnu suradnju u kontekstu učenja i podučavanja povijesti te promicati najzanimljivije inicijative utemeljene na takvom učenju povijesti koje njeguje vrijednosti sadržane u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europskoj kulturnoj konvenciji. Također, objašnjavaju, Opservatorij bi pripremao periodička izvješća o udžbenicima i kurikulumima država potpisnica te upućivao neobvezujuće preporuke utemeljene na najboljim praksama država potpisnica. Ministrica Divjak u Bruxellesu je ranije i osobno razgovarala s francuskim ministrom obrazovanja i, napomenuli su, dala podršku projektu.

Projekt Vijeća Europe nema veze s ranijim pokušajem stvaranja jedinstvenog povijesnog udžbenika na regionalnoj razini.