INDEKS SLOBODE MEDIJA

Srbija ispred Hrvatske, Finska najbolja na svijetu

03.05.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Organizacija Reporteri bez granica objavila je u povodu 3. svibnja, Međunarodnog dana slobode medija, svoju tradicionalnu listu država po tome koliko u njima mediji slobodno djeluju. Press Freedom Index 2013 je na prvo mjesto stavio Finsku, dok se Hrvatska nalazi na 64. mjestu, taman iza Srbije!

'Nakon što je Arapsko proljeće rezultiralo brojnim promjenama na indeksu medijskih sloboda prošle godine, ovogodišnji popis Reportera bez granica vraća se svojoj uobičajenoj konfiguraciji. Položaj pojedine zemlje na listi više ne ovisi toliko o dramatičnim političkim događajima, nego reflektira stavove i namjere vlada prema slobodi medija srednjoročno gledajući. Tako tri iste europske zemlje zauzimaju prva tri mjesta, kao i prošle godine', kaže se u priopćenju Reportera bez granica u povodu objavljivanja rang-liste država po slobodi medija iliti Press Freedom Index 2013

Na prvom mjestu je, dakle, ponovno Finska, a iza nje su Nizozemska i Norveška. Među prvih deset zemalja na listi samo jedna nije europska (i to Novi Zeland na devetom mjestu), a vrijedi obratiti i na odlične pozicije Jamajke (13. mjesto), Costa Rice (18. mjesto) i Namibije (19. mjesto). Reporteri bez granica ističu kako se u sastavljanju liste uzimaju u obzir mnogi kriteriji – poput medijskog zakonodavstva pa do nasilja prema novinarima – te da su najveće slobode medija u demokratskim državama, a najmanje u diktaturama.

Stoga ne iznenađuje i što su na začelju liste, kao i prošle godine, Turkmenistan, Eritreja i vjerojatno najopasnija diktatura svijeta Sjeverna Koreja. 'U diktaturama su novinari i njihove obitelji izloženi brutalnoj odmazdi režima, dok se u demokratskim zemljama kao najveći problemi ispostavljaju ekonomska kriza medija te sukobi interesa', kažu u svojem godišnjem izvještaju Reporteri bez granica.

Izuzetaka ima, poput Izraela koji je ove godine pao za dvadeset mjesta na listi, na 112., i to zbog toga što izraelska vojska onemogućava posao novinarima u okupiranim palestinskim područjima. Za čak 30 mjesta je pao Japan, koji je ove godine na 53. mjestu, ponajviše zbog izostanka transparentnosti i tajenja informacija iz redova vlasti u vezi s nuklearnom katastrofom u Fukushimi. Loše ove godine stoji i Makedonija, koja je za 20 mjesta pala na 116., i to zbog 'povlačenja dozvola za emitiranje i općeg pada uvjeta rada za novinare'. Što se svjetskih velesila tiče, SAD je na 32. mjestu liste medijskih sloboda, dok je Kina na 173. mjestu, te su od nje gori samo Iran, Somalija i Sirija te tri već spomenute zemlje na začelju liste.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Slovenija, i to na 35. mjestu (odmah iznad Španjolske i Francuske!), dok je Hrvatska na 64. mjestu, što je skok za četiri mjesta nabolje. Na 63. mjestu je pak Srbija, koja se u ovogodišnjem Press Freedom Indexu popravila za 17 mjesta! Bosna i Hercegovina je 68. na listi, a Kosovo 85.

Reporteri bez granica objavili su i listu Neprijatelja slobode medija, koja se sastoji od četrdeset političara, paravojnih skupina i kriminalnih mreža. Među novima na listi se nalazi Muslimansko bratstvo, koje guši slobodu medija u Egiptu, dok su predstavnici Sirije i predsjednik Bašar al-Asad, kao i opozicija s kojom je u građanskom ratu. Zato je s liste neprijatelja medijskih sloboda uklonjen burmanski predsjednik Thein Sein, koji je započeo otvaranje svoje države te omogućio veću slobodu medijskog rada.