LJEKOVITI VUČIĆ

'Srbija je u poodmakloj fazi raka'

16.09.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić najavio je, u intervjuu u ponedjeljak, da će vlada najkasnije za dva tjedna predstaviti gospodarski program čiji je cilj smanjenje fiskalnog deficita i ocijenio da to neće biti lake mjere, ali da su one neophodne i da će Srbija za njih imati potporu međunarodnih institucija

'Za mjere koje ćemo donijeti imat ćemo potporu stručne javnosti, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih međunarodnih institucija, ali sasvim sigurno ne i većine građana', ocijenio je Vučić za beogradski list Blic izrazivši uvjerenost da rekonstruirana vlada radi 'dobru i ljekovitu stvar za zemlju'.

'Rak se ne liječi 'andolom', a mi smo u poodmakloj fazi raka. Ne samo naše gospodarstvo, već cijeli sustav', naglasio je srbijanski vicepremijer istaknuvši kako sa svojim suradnicima dnevno radi i po 14 sati pripremajući nove gospodarske mjere.

Vučić je rekao da je dosad usuglašeno sedam mjera gospodarske i fiskalne politike, a bit će ih ukupno devet. Mjere od kojih se očekuje da potaknu domaće gospodarstvo obuhvaćaju, kako je naveo, izmjene radnog zakonodavstva, zakona o planiranju i izgradnji, promjene propisa koji trebaju omogućiti lakše i brže dobivanje dozvola investitorima te reformu mirovinskog sustava.

Govoreći o uvjetima povoljnog zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u iznosu dvije do tri milijarde dolara, za koji je, najavljujući ga prošlog tjedna, rekao da će biti kao poklon Srbiji, Vučić je istaknuo da je riječ o kamatnoj stopi koja je niža i od one koju bi Srbija dobila Europske investicijske banke, Svjetske banke ili nekih drugih svjetskih financijskih institucija.

'Ne mogu precizno reći, ali bit će niža od 2,5 posto na 20 ili 30 godina i ja očekujem realizaciju do kraja godine. U vrijeme vlade Mirka Cvetkovića, one vlade čiji nas ministri danas kritiziraju, uzimali smo kredite s kamatom od 8,3 posto', rekao je Vučić objasnivši kako će dio zajma od Emirata biti utrošen.


'Samo sljedeće godine trebali bismo vratiti 1,114 milijardi eura kamata. Novac od kredita treba ići na vraćanje dijela javnog duga da bismo imali smanjenje deficita od 0,4 za 2014. godinu, kao i da probamo smanjiti fiskalni deficit i za 2015. Jedan dio ćemo ubrizgati u gospodarstvo', rekao je Vučić.

Komentirajući činjenicu da će srbijanska vlada angažirati inozemne stručnjake za savjetnike, Vučić je istaknuo da Srbija savjetnike angažira sama ili joj pomažu vlade nekih zemalja, poput Njemačke, posredstvom koje u Beograd dolazi Bettina Nellan, stručnjakinja s više od desetljeća iskustva u borbi protiv korupcije i pranja novca, koja će iduće dvije godine biti Vučićeva savjetnica.

'Iako smo stručnjake našli na svjetskom tržištu, čujem brojne kritike. Odmah da se ogradim - ne zanimaju me njihovi privatni životi, niti što se priča, nas zanima mogu li nam pomoći na europskom putu i u reformama. Njemačka vlada nam šalje Bettinu Nellan koja će od 1. prosinca raditi sa mnom', istaknuo je Vučić, koji u vladi vodi i resor obrane.

Nellan će, uz nekadašnjeg ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss Kahna te bivšeg austrijskog kancelara Alfreda Gusenberga, čiji je angažman Vučić potvrdio prošlog tjedna, biti treći inozemni stručnjak koji će savjetovati srbijansku vladu.