IZBJEGLIČKA KRIZA

Srbija uputila Hrvatskoj prosvjednu notu zbog incidenta na granici

20.10.2015 u 16:59

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u utorak prosvjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću zbog incidenta koji se dogodio u ponedjeljak u zoni graničnog prijelaza Berkasovo-Bapska, priopćeno je u utorak iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, a Reporteri bez granica (RSF) osudili su u utorak kao 'neprihvatljivo' ponašanje hrvatskih policajaca prema novinarima koji prate migrantsku krizu

'Tom prilikom više policijskih dužnosnika Republike Hrvatske prešlo je na teritorij Republike Srbije i upotrijebilo fizičku silu prema novinarima koji su izvještavali o događanjima na spomenutom graničnom prelazu, čime je povrijeđen teritorijalni integritet Republike Srbije', navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

Nadležni organi Republike Srbije, kako se naglašava u priopćenju "spremni su s hrvatskom stranom razmjeniti sve relevantne informacije o spomenutom događaju, s uvjerenjem da se slično u budućnosti neće ponoviti", navodi se u priopćenju vanjskih poslova u povodu jučerašnjeg incidenta na srpsko-hrvatskoj granici.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je u ponedjeljak navečer da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, više hrvatskih policajaca u ponedjeljak ušlo na teritorij Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, te da su pri tome napali novinare koji su izvještavali o migrantskoj krizi.

Ministar Stefanović je najoštrije osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritorij Srbije, ocjenivši da je time bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u ponedjeljak navečer kako hrvatski policajci nisu prešli granicu i ušli na teritorij Srbije.

RSF osuđuje ponašanje hrvatskih policajaca prema novinarima koji prate migrante

Reporteri bez granica (RSF) osudili su u utorak kao 'neprihvatljivo' ponašanje hrvatskih policajaca prema novinarima koji prate migrantsku krizu.

RSF je reagirao dan nakon incidenta na granici između Srbije i Hrvatske u kojem su hrvatski policajci bez objašnjenja srušili na tlo fotografa France Pressea Andreja Isakovića nakon čega su mu oduzeli dva fotografska aparata i bacili ih na polje na hrvatskom teritoriju. Fotograf, koji je pokrivao migrantsku krizu u zoni graničnog prijelaza Berkasovo-Bapska, do svoje opreme došao je tek nekoliko sati nakon incidenta, navodi AFP.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su 'dvojica stranih novinara ilegalno ušla u Hrvatsku', što Isaković kategorički opovrgava.

Jedan neovisni britanski fotograf doživio je jednak tretman, kao i jedan snimatelj Reutersa koji je također bio napadnut i prijetilo mu se da će mu oprema biti uništena, po njihovim iskazima, dodaje AFP.

'Incidenti s policijom na granici čije su žrtve novinari postali su neprihvatljiv način ponašanja koji možemo samo osuditi', kaže se u priopćenju Aleksandre Geneste, dužnosnice za Balkan u toj nevladinoj organizaciji. 'Nasilje nad novinarima koji pokrivaju migrantsku krizu jednostavno je strašno'.

RSF je pozvao hrvatske vlasti da 'spriječe policiju da koristi nasilje ili prijetnje'. 'Ništa ne može opravdati takva kršenja novinskih sloboda', dodaje organizacija.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u utorak prosvjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću zbog tog incidenta.

'Tom prilikom više policijskih dužnosnika Republike Hrvatske prešlo je na teritorij Republike Srbije i upotrijebilo fizičku silu prema novinarima koji su izvještavali o događanjima na spomenutom graničnom prelazu, čime je povrijeđen teritorijalni integritet Republike Srbije', navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritorij Srbije, ocjenivši da je time bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.