RAZMJENA LJUDI

Starmer pozdravio oslobađanje zatvorenika iz Rusije, posebno Kara-Murze

01.08.2024 u 19:25

Bionic
Reading

Britanski premijer Keir Starmer pozdravio je u četvrtak oslobađanje niza zatvorenika iz Rusije, uključujući rusko-britanskog disidenta Vladimira Kara-Murze, koji je bio osuđen na 25 godina zbog izdaje i koji je nakon smrti Alekseja Navaljnog ostao najpoznatiji disident i Putinov oporbeni kritičar

"Pozdravljam oslobađanje određenog broja zatvorenika koji se drže u Rusiji, uključujući Vladimira Kara-Murzu, Paula Whelana i Evana Gershkovicha. Nastavit ćemo pozivati ​​Rusiju da podrži slobodu političkog izražavanja", rekao je Starmer na platformi X.

Biden zahvalio saveznicima u razmjeni

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je oslobađanje američkih državljana Evana Gershkovicha i Paula Whelana dio veće razmjene zarobljenika koju je njegova administracija dogovorila.

Predsjednik je u izjavi rekao da se ukupno troje američkih državljana i jedan posjednik američke zelene karte ili stalni stanovnik "konačno vraćaju kući". Oni su, po njegovim riječima, "nepravedno bili zatvoreni u Rusiji".

Osim Geshkovicha i Whelana, naveo je među oslobođenima Alsu Kurmasheva i Vladimira Kara-Murzu, rusko-britanskog aktivistu za kojeg je nedavno objavljeno da je lošeg zdravlja.

Kara Murza, koji ima i britansko državljanstvo, ostao je nakon smrti čelnika ruske oporbe Alekseja Navaljnog, glavni Putinov kritičar i najpoznatiji oporbeni zatvorenik.

Biden je rekao da je njegova vlada pregovarala o oslobađanju 16 osoba iz Rusije, uključujući pet Nijemaca i sedam ruskih državljana "koji su bili politički zatvorenici u vlastitoj zemlji".

Američki predsjednik izrazio je zahvalnost američkim saveznicima "koji su bili uz nas tijekom teških, složenih pregovora kako bismo postigli ovaj ishod - uključujući Njemačku, Poljsku, Sloveniju, Norvešku i Tursku.

Rekao je da će njegova administracija nastaviti raditi na oslobađanju "svih onih koji su nepravedno zatočeni ili držani kao taoci diljem svijeta".

Dvadeset šest osoba iz sedam različitih država, uključujući SAD i Rusiju, razmijenjeno je u četvrtak u sklopu velike razmjene zatvorenika u Turskoj, a među njima je i novinar Wall Street Timesa Evan Gershkovich, objavio je prethodno ured turskog predsjednika, čija je zemlja koordinirala razmjenu.