iskanderi na frontu

Rusija ušla u treću fazu taktičkih nuklearnih vježbi, pogledajte što su sve dovukli

31.07.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Rusija je počela treću fazu vježbi za uvježbavanje razmještanja taktičkog nuklearnog oružja, priopćilo je u srijedu ministarstvo obrane

'U skladu s odlukom predsjednika Ruske Federacije, treća faza vježbi nestrateških nuklearnih snaga je počela', reklo je ministarstvo u priopćenju na Telegramu.

Vojnici iz južnog i središnjeg vojnog okruga vježbat će kako rasporediti lažne bojeve glave za operativne i taktičke raketne sustave Iskander-M i tajno ih premjestiti na lansirna mjesta, priopćilo je ministarstvo obrane.

'Trenutačna faza vježbe usmjerena je na održavanje spremnosti osoblja i opreme jedinica borbene uporabe nestrateškog nuklearnog oružja Rusije za izvođenje borbenih misija', priopćilo je ministarstvo.

Rusija je održala prvu fazu vježbi u svibnju, a Bjelorusija se priključila drugoj fazi u lipnju.

  • +12
Rusko taktičko nuklearno naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Moskva kaže da Sjedinjene Države i njezini europski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba šaljući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neko koristi i na ruskom tlu.

Otkad je poslao vojnike u Ukrajinu 22. veljače 2022., predsjednik Vladimir Putin ponavlja da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim situacijama, što Zapad uglavnom naziva zveckanjem oružjem.