tvrdokorna ideologija

Troše golem novac na stvaranje Putinovih klonova: 'Rusija nigdje ne prestaje'

22.07.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Godinama je ruska mladež hranjena tvrdokornom nacionalističkom ideologijom, a Kremlj je pokušavao stvoriti novu generaciju Putinovih klonova

U srpnju prošle godine Sergej Novikov, visoki dužnosnik Kremlja, rekao je da Rusija vodi tri rata - rat na prvim linijama u Ukrajini, ekonomski rat i ideološki rat 'za umove mladih'.

Ruska vlada poduzela je značajne korake da bi dobila tu bitku za mlade umove upumpavanjem novca u takozvano domoljubno obrazovanje.

Kremlj je spreman izdvojiti oko 45,85 milijardi rubalja (otprilike 520 milijuna dolara) za 'domoljubne projekte' 2024. godine, izvijestio je prošle godine ruski dnevnik RBC.

Grupu 'Pokret prvih', čiji je cilj pružiti ruskoj djeci 'obrazovanje građanina i domoljuba', pokrenuo je ruski predsjednik Vladimir Putin 2022. godine. U siječnju ove godine ona je imala pet milijuna članova, rekli su ruski dužnosnici.

Čelnik grupe rekao je da je otvorila oko 40.000 ureda diljem Rusije od prosinca 2023., prema državnoj novinskoj agenciji TASS.

Ian Garner, povjesničar i analitičar ruske kulture i ratne propagande, vjeruje da takve brojke ukazuju na to da su scene mladih Rusa koji bježe iz zemlje, kvare glasačke kutije i javno prosvjeduju 'pradavna povijest'.

Rusija gomila ogromne količine novca i resursa u posljednjem desetljeću za stvaranje visoko ideologizirane te nacionalizirane mlađe generacije.

Mikhail Komin, gostujući suradnik programa Europe pri Europskom vijeću za vanjske odnose, rekao je za Business Insider da će novi 'ideološki predmeti', uvedeni u ruske škole i na sveučilišta, vjerojatno u sljedećem desetljeću dovesti do generacije ruske mladeži koja će 'imati konzervativne vrijednosti' i biti 'mnogo više antizapadnjački nastrojena'.

'Bratstvo akademika'

Jedno od najkonzervativnijih ruskih sveučilišnih bratstava je Bratstvo akademika, a ono se protivi ukrajinskoj državnosti i vidi Rusiju kao 'treći Rim' - na osnovi ideje da je ta zemlja, predvođena Moskvom, nasljednica bivših rimskih prijestolnica Rima i Konstantinopola te 'jedinstvena civilizacija, koja se razlikuje od drugih po svojem posebnom duhovnom i povijesnom poslanju'.

'Rusija', glasi redak na web stranici tog bratstva, 'nigdje ne prestaje.'

'Baštinimo drevnu carsku tradiciju prvog Rima i novog Rima koji prihvaćaju Krista', dodao je. Organizaciju sponzorira ruski milijarder Konstantin Malofejev, vlasnik nacionalističke medijske mreže Cargrad.

Bratstvo akademika koristi web stranicu, društvene medije i kanal na YouTubeu za privlačenje potencijalnih novaka. Imali su 1000 članova u 28 regija Rusije. Ti su akademici prisutni na 'gotovo svakom većem sveučilištu u Rusiji'.

Stvaranje sljedeće generacije Putinovih klonova

Prema ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, postojanje takvog pokreta pokazuje da 'u Rusiji postoji biračko tijelo za militantniji pristup i ratu protiv Ukrajine i Zapada'.

Odjel kaže da će to utjecati na 'generacijsku promjenu koja će se vjerojatno dogoditi u ruskim elitama u ostatku ovog desetljeća'.

Organizacija akademika kaže da će formirati 'buduću elitu Rusije'.

Ali vlada želi izbjeći uspon snažnih ultradomoljubnih pokreta koji bi mogli postati buduća prijetnja režimu.

'S jedne strane, Kremlj želi vidjeti više ove vrste 'domoljubnog' civilnog društva, ali također želi osigurati da ono ostane pod strogom političkom kontrolom', dodao je. Sve je to dio 'mnogo veće kampanje usmjerene na sljedeću generaciju ruske mladeži'. Ono što organizacije poput Bratstva akademika pružaju je 'iluzija izbora', rekao je Garner.

Mladi bi tako mogli sudjelovati u vojsci mladih, u mnogo manjem klubu poput Bratstva akademika, nastavio je. 'Ali kada skinete slojeve, svi oni zapravo šire iste poruke, visoko nabijene ovom nacionalističkom ideologijom mržnje.'

Mladi ljudi misle da, ako žele uspješnu karijeru ili sudjelovati u civilnom društvu, nemaju 'drugu opciju nego sudjelovati u nekoj manifestaciji ovih organizacija', dodao je Garner.

To je pokušaj da se putinizam održi na životu čak i nakon što vođa bude mrtav i pokopan. 'Putin nije bitan za putinistički projekt', rekao je.