otvoreno o nevremenu

Šteta u Bošnjacima samo na kućama pet milijuna eura, u poljoprivredi stopostotna

02.07.2024 u 23:15

Bionic
Reading

Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom jučer je zahvatilo Vukovarsko-srijemsku županiju. Tuča je padala u Županji i susjednim Bošnjacima. Led veličine teniske loptice nanio je golemu štetu, tuča je trajala pola sata, a nema kuće i pročelja koji nisu stradali.

Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci, rekao je u emisiji Otvoreno kako struja polako dolazi. Proradila je javna rasvjeta, a 400 kućanstava je dobilo struju.

'Dalekovodi su popravljeni, 400 kućanstava je dobilo struju, 200 nije zbog vlage tako da izbjegnemo neke tragične situacije i požare. Snimili smo sve dronom, tako da na svakoj kući možemo utvrditi štetu. Isušivači su već odnešeni, ujutro stiže nova tura. Sutra još dolazi 40 HEP-ovaca', rekao je Juzbašić.

Kazao je kako prema prvim procjenama samo na kućanstvima šteta iznosi oko pet 5 milijuna eura, plus gospodarski objekti.

'Štete na poljoprivredi su jako velike, sto postotne. Olakšavajuća okolnost je što smo u potpunosti ovršili ječam i žito. Javne objekte općina je osigurala', kazao je Juzbašić.

Magdalena Parat, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, rekla je da će sutra za općinu Bošnjaci biti proglašena prirodna nepogoda. 'Osim Bošnjaka, stradao je i županjski kraj i dio općine Nijemaca tako da čekamo informacije s terena hoće li još neke općine biti uključene u ovu odluku o proglašenju. Alarmantno je što je u zadnjih mjesec dana šest područja Vukovarsko-srijemske županije bilo zahvaćeno ledotučom. Apeliramo našim poljoprivrednicima i svima da osiguraju svoju imovinu kako bi dobili naknadu', rekla je.

  • +24
Saniraju se posljedice razornog nevremena u Bošnjacima Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

Mnogo se u javnosti posljednjih mjeseci govori o protugradnoj obrani.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler smatra da metoda protugradne obrane nije dokazana kao učinkovita te da nosi sa sobom ozbiljne rizike.

'Određen broj istraživanja pokazuje da te metode funkcioniraju. Druga skupina istraživanja, to je stav i Svjetske meteorološke organizacije, da učinkovitost nije dokazana. Postoji i treća skupina argumenata, vrlo ozbiljna, koja je utvrdila da se u slučaju kad zasijavamo oblake, bilo generatorima, zrakoplovima ili raketama, povećava rizik od pojave velike tuče i njenih šteta'.

Naglasio je kako je važno da u ovom nevemenu nije bilo stradalih.

'Prioritet je sačuvati ljudski život. Snimke iz Bošnjaka su potresne, ali se nadamo da će lokalna zajednica, županija i država pomoći ovoj općini', rekao je.

Cilj DHMZ-a je pružiti građanima pouzdane klimatske informacije.

'Na taj način psihički želimo pomoći građanima. Uložit ćemo maksimalne napore da naše prognoze budu što češće i točnije'.