pitali smo stručnjaka

Ista ulica u Bošnjacima: Jedna kuća 'izbušena', druga netaknuta. Kako to?

02.07.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Jučerašnje veliko nevrijeme najjače je udarilo na općinu Bošnjaci kod Županje. Iako dobar dio mjesta podsjeća na ratne slike koje smo mogli gledati za Domovinskog rata, neke od kuća ipak nisu pretrpjele toliku štetu od tuče. Provjerili smo sa stručnjakom o čemu je riječ

Fasade kao da je netko preko njih prešao rafaljnom paljbom, uništeni krovovi puni rupa: tako danas, dan nakon velikog nevremena, izgleda većina kuća u općini Bošnjaci kod Županje.

Mjesto je to koje je najviše stradalo u sinoćnjem nevremenu, koje je na tu općinu sasulo tuču veličine teniskih loptica. Načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić rekao kako nema kuće u selu koja je ostala pošteđena.

'Padao je led veličine teniske loptice pola sata, nema kuće, čak i crkva, i fasade koja nije pogođena. Usjevi su skroz pogođeni', rekao je.

Prema fotografijama koje danas dolaze iz tog mjesta, vidi se da fasade nekih kuća doista izgledaju kao da su bile pogođene rafaljnom paljbom ili kao da imaju ožiljke od gelera, poput mnogih kuća stradalih u ratu. No, na nekim drugim kućama, kojima je možda nastradao krov, fasada je ostala netaknuta.

  • +19
Posljedice nevremena u Bošnjacima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Upitali smo stoga stručnjaka zbog čega su neke fasade teško stradale od tuče, dok su druge ostale cijele.

Miro Čaržavec iz Velikog Trgovišća već se više od 30 godina kroz svoj obrt Čaržavec bavi fasadama i završnim radovima.

'Radi se o tome da taj sam armirajući sloj nije kvalitetno izveden i sami završni sloj nema nekakvu nosivost, ne znam napamet koliko džula mora imati opterećenje da podnosi neke takve ekstremne uvjete koji se dešavaju. Kod same fasadne ovojnice bitno je da se poštuje sustav i da se ne mješaju materijali. Proizvođač sustava koji je odabran prepouča način na koji se to treba izvesti. S obzirom na današnju situaciju, da svi svašta delaju, događaju se i ovakve stvari, jer se ne vodi briga o kvaliteti izvođenja samih radova', kaže nam Čaržavec.

  • +16
Pogled iz zraka na Bošnjake nakon razornog nevremena Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Koliko je u svemu faktor bio i što su neke kuće starije izgradnje, a neke novije? 'S obzirom na to da smo mi 32 godine na tržištu i bavimo se fasadama, već više od 20 godina od proizvođača s kojima mi radimo imamo na tržištu sustav koji može premostiti takve ekstremne uvjete. Je li ovdje stvar u needuciranosti, nepoštivanju struke ili nešto treće, u to ne bih ulazio', kazao nam je Čaržavec.