vremenska prognoza

Na sjeverozapad Hrvatske stigla oluja. Slovenci najavljuju i gušću tuču

21.07.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Premda mnogi priželjkuju drukčije ljeto – do subote nam se u većini Hrvatske valja prilagođavati nestabilnom vremenu te čestim pljuskovima s grmljavinom, ponegdje i tučom, pa i olujnim nevremenom. U petak ujutro na sjeverozapad Hrvatske već su stigle grmljavina, oluja i kiša

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu, osim sunčanog vremena i promjenjive naoblake, biti i pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, osobito kasno navečer. Temperatura zraka ujutro 17, 18 °C, a poslijepodne oko 31 °C. U središnjoj Hrvatskoj podjednako razmjerno topla noć i jutra, ali dnevna vrućina uglavnom će izostati. Nažalost, ne i pljuskovi, grmljavina, lokalno i olujno nevrijeme, uz koje je moguća i tuča, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također vrlo velika vjerojatnost ne samo za neverine, nego i nevere - još intenzivnije olujne procese tijekom kojih, osim kratkotrajno obilne kiše praćene grmljavinom, ima i olujnih, pa i orkanskih udara vjetra te valovitog mora.

Zbog toga su stručnjaci DHMZ-a objavili narančasto upozorenje - drugog od tri moguća stupnja. Temperatura zraka ujutro od 15 do 18 °C, uz more 19 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna između 30 i 32 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Slične vremenske uvjete prognoziraju i na stranici Neurje.si, gdje se za petak i subotu najavljuje ​​vrlo nestabilno vrijeme. Ponovno će se javiti jača nevremena koja mogu prerasti u lokalne oluje. Meteorološki modeli visoke rezolucije pokazuju praktički slične uvjete za oba dana.

Grmljavinska nevremena bit će gotovo u cijeloj Sloveniji, a ponegdje je moguća i gušća tuča (dovoljna konvektivna energija, jako smicanje vjetra). Opet, vrijedi napomenuti mogućnost jače oluje (vjetar) i udare munja, a pljuskovi mogu izazvati bujične poplave. Kada se razviju oluje, pomaknut će se prema istoku i sjeveroistoku zbog jakih visinskih zapadnih i sjeverozapadnih vjetrova, javlja Neurje.si.

Olujno nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač, Goran Mehkek, Željko Puhovski, Davor Pongračić / CROPIX

U Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu mora oko 27 °C te najvišu temperaturu zraka većinom oko 35 °C, ali osim za toplinski val, koji može djelovati na zdravlje, postoje upozorenja i za moguća olujna nevremena navečer na sjevernom dijelu. Na jugu Hrvatske najstabilnije i najsunčanije, ali i najveća opasnost od toplinskog vala, jer čak ni noć i jutro neće omogućiti znatnije osvježenje od dnevne vrućine.

No barem će za vikend mnogi u unutrašnjosti, uz iznimku onih u Dalmaciji, moći odahnuti od vrućine i velike sparine, koje svima ponovno prijete od ponedjeljka. A u subotu još osobito valja pratiti upozorenja na pljuskove, grmljavinu, tuču i olujna nevremena, koja su moguća ne samo diljem kopnenog područja, nego i na sjevernom Jadranu, u noći i prijepodne vjerojatno i na dijelu srednjeg.

Od nedjelje pak posvuda uz more sunčano, u južnijim krajevima čak i vedro te vruće, u ponedjeljak uz vjerojatno jačanje juga, zaključuje Vakula u prognozi za HRT.

  • +55
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL