MILANOVIĆEVO OBRAĆANJE HRVATSKOJ I EUROPI

'Što god vam pričali o nama, ovo je zemlja racionalnih ljudi'

30.06.2013 u 23:00

  • +16

Svečana loža sa visokim uzvanicima

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

Na svečanosti ulaska u Europsku uniju, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, prvi je govorio premijer Zoran Milanović. Pred tisućama građana i svojim gostima, visokim dužnosnicima europskih zemalja, rekao je da Hrvatska ove noći nikuda ne bježi

Noć svečanog ulaska u Europsku uniju premijer Zoran Milanović nazvao je 'povijesnom' i rekao da je Hrvatska koju njegova Vlada sanja i gradi – mozaik sastavljen od četiri i pol milijuna slobodnih shvaćanja vlastite zemlje, njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Milanović je rekao da je Europa o kojoj sanjaju - zajednica u kojoj će svaki pojedinac razvijati svoj odnos prema ideji i praksi europskoj ujedinjavanja: 'Što god vam pričali o nama, znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi koji realno doživljavaju i sebe, i svoju državu, i ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu', rekao je Milanović.

Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sad s novom odgovornošću', kaže Milanović.

Rekao je da je na Hrvatskoj da pruži ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima, rekao je, povezuju nas neraskidive spone među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata. No ističe da Hrvatsku od Srbije, Crne Gore pa i BiH, udaljavaju ratni događaji iz devedesetih.

'Hrvatska je u tom ratu dokazala svoju odanost slobodi, ali naknadnost svjesna vlastitih posrtaja na putu koji, zapravo, nije imao alternativu. Taj put je bio suštinski ispravan i pravedan', kaže Milanović.

Rekao je da u državi veliko ono što je most, a ne cilj, odnosno putovanje, a ne odredište. Hrvatska je, kaže, izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije kojoj su proeuropske težnje najefikasnije sredstvo za prevladavanje prošlih trauma.

Milanović kaže da je hrvatski identitet sastavljen od mnogih kontradiktornih sastavnica, pa je, kaže, zapadna civilizacija prožela sve sfere društva. S druge strane važan mu je i Balkan s, kako je rekao, orijentalnim uplivima. 'Gorko slatki Mediteran, kolijevka civilizacije, oduvijek je bio naša veza sa svijetom...', rekao je Milanović.

Rekao je kako vjeruje da će sve članice Europske unije biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost, a smatra da mu najveće ličnosti hrvatske kulture i znanosti daju za pravo da vjeruje kako njegove ambicije nisu plod drskosti i uobraženosti. Među najveće nabrojao je Nikolu Teslu, Andriju Štampara, Ivu Andrića, Antuna i Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičku, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Vladimira Preloga i druge.

Najvažnijim projektom Hrvatske, rekao je Milanović, smatra razvijanje i poticanje intelektualne znatiželje. 'U osnovnim školama, gimnazijama i na fakultetima nalaze se ključevi slobodnijeg i ispunjenijeg života', kazao je Milanović i dodao da je trajna obaveza države i Europske unije da da te ključeve učini što dostupnijima svim ljudima bez obzira na socijalni status, nacionalnost, vjeru i porijeklo. 'To je preduvjet svih naših nada o blagostanju i uspjehu.'