LJUTITI SLOVENCI

Što je Erjavec radio u Moskvi?

02.06.2014 u 15:11

Bionic
Reading

Najveća slovenska oporbena stranka zahtijeva da parlamentarni odbor za vanjsku politiku hitno raspravlja o putu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u Moskvu, za koji smatraju da nije bio usklađen s politikom EU-a i NATO saveza, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji

Erjavec je prošlog petka u Moskvi razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je prihvatio Erjavčev poziv da uskoro posjeti Ljubljanu. U tim razgovorima je bilo riječi o gospodarskoj suradnji dviju država koja je lani iznosila 1,7 milijardi eura, a koja bi se i povećala ako se realizira projekt plinovoda Južni tok koji bi prolazio i kroz Sloveniju.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša izrazila je velike rezerve glede tempiranja Erjavčeva puta u Rusiju, s obzirom na postojeću krizu u Ukrajini i stajališta koja o toj krizi imaju Europska unija i NATO savez, te zahtijevala da se o tome hitno izjasni parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Kako tvrde oporbeni zastupnici, oni su svjesni važnosti odnosa s Rusijom, ali se je Erjavec kao ministar vlade u ostavci trebao o putu u Moskvu konzultirati s parlamentom, ali i saveznicima u Europskoj uniji i NATO savezu, s kojima Slovenija kao partner i član mora voditi koordiniranu zajedničku politiku. Zbog toga, kako navode, od Erjavca i vlade očekuju dodatna pojašnjenja.

Ista je stranka na početku ukrajinske krize predlagala Erjavčevu ostavku zbog njegove 'nepromišljene' izjave da se Slovenija, koja s Rusijom ima 'odlične odnose', može EU-u ponuditi kao posrednik s Rusijom u toj krizi.