PODRŠKA NOVOJ VLADI

Što kažu SDP-ovci na koketiranje HNS-a s novim mandatarom?

04.01.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Sugestija još uvijek aktualne ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš da bi bilo dobro podržati Vladu mandatara Tihomira Oreškovića zatekla je potpredsjednike tehničke Vlade i SDP-ove ministre koji su za tportal uglavnom s krajnjim oprezom komentirali takvu inicijativu ugledne HNS-ovke, pokrenutu ni tjedan dana nakon što su u prisnom razgovoru uslikani novi mandatar i HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Najizravniji u komentiranju bio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je otvoreno ukazao na mogućnost da ministrica Mrak Taritaš želi zadržati ministarsku poziciju i u novoj vladi

Nakon što je Tihomir Orešković imenovan mandatarom, Ivan Vrdoljak požurio se naći s njime. Kamere Pixsella zabilježile su njihov susret i pojavile su se spekulacije da bi HNS mogao podržati novu Vladu. Orešković je novinarima rekao da su pričali o energetici, ali je i otkrio da se znaju od ranije te da njeguju vrlo dobar odnos. Anka Mrak Taritaš također se našla u fokusu javnosti kao 'ministrica u milosti' mandatara, s perspektivom zadržavanja funkcije u Vladi HDZ-a i Mosta. Lavina je krenula predzadnjeg dana 2015., kada Mrak Taritaš nije izričito odgovorila na pitanje tportala bi li ostala ministrica kad bi joj to bilo ponuđeno. Kad bi istog časa morala dati odgovor, on bi glasio - ne, ali...

'Tu je puno upitnika i puno toga 'ako'. Uvijek sam za razgovor, ali prvo treba vidjeti što bi to značilo za moju stranku, za koaliciju u kojoj smo bili. Uostalom, ni ne zna se kakva će vlada biti, tko će sve biti u njoj, tko će vući konce, koliku će slobodu Orešković imati u kreiranju politike. Ovo je neobična situacija jer imamo mandatara koji je došao iz inozemstva i o njemu ne znamo puno', kazala je Mrak Taritaš.

Gostujući u emisiji Novi dan televizije N1, Mrak Taritaš otišla je u ponedjeljak korak dalje. Iako već spominje svog nasljednika i misli da situacija u Hrvatskoj još nije zrela za ostanak starih ministara u novim vladama, dopušta mogućnost da do toga dođe već za četiri godine. 'Ovom mandataru treba dati priliku. Sve je neobično', ponovila je HNS-ovka, dvosmisleno odgovarajući na pitanje hoće li HNS podržati novu vladu. 

'To su nagađanja. Ministar Vrdoljak susreo se s novim mandatarom zbog energetike koja je dosta značajna. Ne treba rezati sjekirom. Mislim da ministri koji su bili trebaju nastaviti razgovarati. Ja ću novom ministru dati podršku i pomoći mu. Ne bih htjela biti saborska zastupnica koja će se javljati i samo govoriti kako to ministarstvo ne radi dobro. Mislim da je o ovome preuranjeno pričati. HNS je u koaliciji Hrvatska raste. Mi smo mlađi partner SDP-a. Vidjet ćemo kojim će tijekom ići. Bilo bi dobro podržati vladu jer je i naš interes sređena Hrvatska, Hrvatska koja raste',  kazala je Mrak Taritaš.

Grčić: Uvjerio sam se u Oreškovićeve kvalitete

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, nije siguran što je njegova kolegica Mrak Taritaš zapravo htjela reći kada je spomenula podršku novoj Vladi. Napominje da su Most i Domoljubna koalicija u procesu formiranja Vlade, a u kojem će smjeru priča ići, moglo bi se vidjeti već danas.

'Ono što je dužnost i obaveza ministara na odlasku i svih koji su participirali u Vladi jest da prenesu, prije svega mandataru i svim drugim ljudima koji će biti nominirani za ministarska mjesta, sve ključne stvari iz svojih resora. Mislim da je to uvjet da se osigura kvalitetan kontinuitet za obavljanje posla Vlade. Ja sam to tako shvatio i meni je to sasvim normalno i prihvatljivo da se kolega Vrdoljak odazvao u tom dijelu komunikacije, a ne znam je li kolegica Mrak Taritaš imala kakav razgovor. Ti razgovori će se, u najmanju ruku, dogoditi u trenutku primopredaje dužnosti – apsolutno sve informacije koje su relevantne za kontinuitet vlade, normalno odvijanje svih procesa i dobrobit Hrvatske sadašnji ministri prenijet će iz svojih resora novim ministrima i to je uobičajena procedura. U tom smislu ne vidim nikakav problem, a hoće li se ovaj prostor koalicije HDZ-a i Mosta širiti - o tome u ovom trenutku nemam spoznaja', kazao je Grčić za tportal.

Upitan koga vidi kao potencijalno kvalitetnog nasljednika, Grčić odgovara da se ne bi miješao u kadrovsku politiku Domoljubne koalicije jer to zaista nema smisla. 'Ali da ima kvalitetnih imena koja su se spominjala u javnosti - to apsolutno mislim. Počevši od samog mandatara, dakle kandidata za premijera. Gospodin Orešković i ja imali smo jako dobru suradnju dok je on vodio Plivu i uvjerio sam se u njegove stručne, menadžerske kvalitete. Sad ostaje pitanje kako će to funkcionirati u odnosu na političku podlogu, izborni legitimitet itd. To je stvar funkcioniranja buduće koalicije', ocijenio je Grčić.

Opačić: Ne znam tko za sebe što pregovara

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, također ne može sa sigurnošću protumačiti poziv ministrice Mrak Taritaš da se podrži Oreškovićeva vlada.

'Teško je znati što je ministrica Mrak Taritaš htjela reći. Ja inače mislim da je u svakoj normalnoj zemlji komunikacija između starih i novih ministara nešto što je normalno. S druge strane, mislim da treba sačekati i vidjeti kako će uopće biti sastavljena nova vlada, tko će biti ti ljudi i kakav će biti njihov program', kazala je Opačić za tportal.

Slaže li se da nije realno očekivati da će pojedini ministri, bez obzira na uspjehe u svojim resorima, biti zadržani u novoj vladi? 'Ne znam tko za sebe što pregovara. Po meni je isto tako jasno – jedna vlada odlazi, druga dolazi i dovodi svoje ljude', odgovorila je Opačić.

'Svima nama je žao ako će projekti koje smo pokrenuli biti zaustavljeni jer i mi smo nastavili neke projekte od bivše vlasti. Nikad ne treba imati naknadnu pamet. I ja sam nastavila neke dobre projekte i neke sam sama pokrenula, prema tome, svima je nama stalo da se nastavi dalje raditi ono što je bilo dobro', dodala je ministrica u odlasku.

Na pitanje očekuje li da će se naći i s mandatarom ili samo s budućim ministrom, kaže da je ona, kao i neki njezini kolege, odradila određeni broj reformi, a jedan dio njih koordinirala kao potpredsjednica za društvene djelatnosti.

'Ako me netko bude trebao i trebao informacije, ja sam tu, a ako ne – doista nemam namjeru nikoga zvati niti se ikome javljati na tu temu. Ja sam svoj posao odradila', zaključila je Opačić razgovor za tportal.

Maras: Nova vlada ne može dobiti bianco podršku

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ističe da se nova vlada ne može bianco podržavati. 'Ne mogu ništa komentirati dok ne vidimo što je to nova vlada. Dok ne vidimo program, ljude, teško možete komentirati bilo što', kazao je Maras za tportal.

Kako uopće očekivati da će koalicija Hrvatska raste, nakon pregovora o formiranju vlasti iz kojih su u mutnim okolnostima izašli kao gubitnici, podržati buduću vladu? 'Ne znam, jedino ako gospođa Mrak Taritaš misli biti u poziciji. To je vrlo jasno – postoji pozicija i opozicija', odgovorio je Maras.

'Ako nova vlada dobije većinu u Saboru, SDP će biti u opoziciji i s te strane nećemo glasati za podršku novoj vladi. Na što je ona točno mislila, to ipak nju morate pitati; meni je to teško reći', dodao je Maras.

Što se tiče prijenosa vlasti, to je, po Marasu, pitanje za mandatara. Ustvrdio je da će se sigurno susresti s novim ministrom, barem prilikom primopredaje dužnosti, kada će mu reći kakvo je stanje u resoru i što je sve njegov tim radio. Ne drži shodnim sugerirati mandataru ili nekom trećem da ga pozove na razgovor, a iako je Oreškovića susretao dok je radio u Hrvatskoj ne želi komentirati njegove reference jer 'to jednostavno nije primjereno'.