POLITIČKE NAPETOSTI

Strmoglavila se turska lira i cijene dionica

27.12.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Turska lira strmoglavila se u petak na novu rekordno nisku razinu prema dolaru a potonule su i cijene dionica pod pritiskom produbljivanja političke krize u zemlji


Dolarom se tako oko podneva trgovalo po 2,1610 lira. Indeks Istanbulske burze BIST 100 pao je tokom prijepodneva 3,76 posto, nakon što je jučera zaključio trgovinu u minusu 2,33 a prekjučer 4,2 posto.

U srijedu su tri vodeća ministra u turskoj vladi najavila ostavke nakon što su njihovi sinovi privedeni u istrazi o korupciji i primanju mita. Jedan od ministara pozvao je premijera Recepa Tayyipa Erdogana da također podnese ostavku, što je prvi takav izazov upućen premijeru iz njegove Strane pravde i razvoja (AKP).

Premijer je pak najavio dugoočekivani preustroj vlade i imenovao čak 10 novih ministara – gotovo polovinu kabineta.

Lira je pak danas oslabila usprkos najavi središnje banke u utorak da će prodati dio dolarskih rezervi kako bi poduprla tečaj lire, već oslabljene zaoštravanjem američke monetarne politike.

Turska središnja banka namjerava na tržištu prodavati 450 milijuna dolara dnevno do kraja godine, te ukupno tri milijarde dolara u siječnju kako bi spasila domaću valutu koja je od siječnja oslabila 15 posto.