'AKO ŽELIMO STRUČNJAKE...'

Svi se slažu da ministrima i premijeru treba podići plaće, pa čak i Ivana Kekin

08.05.2024 u 20:25

Bionic
Reading

Premijerski posao Andrej Plenković radi za 3263 eura na mjesec, neto. Ministri pak za nešto niže, pa ministar financija primjerice dobije 2519, a ministar gospodarstva 2357 eura. Da trebaju biti više kako bi privukli stručnjake na te pozicije zatražio je Domovinski pokret

"Jesmo za to da te plaće moraju ićI gore, naravno, da uz rast tih plaća da moramo vodit računa i o cijelom privatnom sektoru i plaćama ljudi koji rade od trgovina i dalje koji su ostali dolje na razinama", rekao je Ivan Penava.

Povećanje plaća političarima dosad je bio nepopularan potez. Vlada je podigla plaće državnim službenicima, ali ne i dužnosnicima, javlja Nova TV.

"Ono što smo mi htjeli kao Vlada koja je osam godina radi ovaj posao da smo došli u poziciju da su se stvorile pretpostavke da se i takva odluka donese mi imamo napravljene analize, pripremljene zakonske podloge", rekao je Andrej Plenković.

Uz veće plaće treba biti i veća odgovornost, ali i učinkovitost, ako se pita stručnjake.

"Ako usporedimo sa susjednom Slovenijom, premijer Golob ima godišnju plaću 86.000 eura, dakle to je značajno viša plaća nego dobiju hrvatski premijer i ministri. Vidimo tako više plaće u HNB-u,", smatra Damir Novotny.

Ne misli da te plaće trebaju dosegnuti plaće top menadžera u privatnom sektoru.

"Javni sektor mora težiti prema pristojnim plaćama, ali i većoj efikasnosti i kvaliteti usluga", kaže Novotny.

Ako se pita poduzetnike: "Kakve smo sve ministre viđali nadamo se da će s povećanjem plaća, koje će očito doći, doći i daleko jači kadrovi, pa u konačnici oni s menadžerskim spobnostima", poručuje Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Oporba s rezervom, ali podržava plan za povišice.

"Ako želimo dobiti vrsne stručnjake u izvršnim funkcijama, ne o saborskim zastupnicima, treba podići plaće", rekla je Ivana Kekin.

"Veće plaće nisu garancija smanjenja sklonosti ka korupciji, to se pokazalo kod direktora javnih poduzeća državnih tvrtki, jer su imali plaće i preko 10.000 eura, a opet su bili upleteni u korupcijske skandale", rekao je Nikola Grmoja.