predsjednik domaćin

Summit NATO-a prilika Bidenu za dokazivanje vlastite sposobnosti

09.07.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden dočekuje u utorak čelnike država članica NATO-a na godišnjem samitu zapadnog vojnog saveza koji će demokratskom predsjedniku, suočenom s pozivom da odustane od utrke za drugi mandat, omogućiti da na međunarodnoj pozornici uvjeri domaće i strane saveznike da je još uvijek 'lider'.

Osamdesetjednogodišnji Biden pokušat će iskoristiti tri dana svečanosti na kojoj se obilježava 75. obljetnica NATO-a kako bi prisutne uvjerio u vodstvo SAD-a i vlastitu sposobnost vladanja, dok se, nakon katastrofalnog nastupa na debati s izbornim protivnikom Donaldom Trumpom prošlog mjeseca, u kojem je djelovao umorno i zbunjeno, množe pozivi da odstupi.

Ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome mogao bi imati značajne posljedice za NATO i budućnost Europe, piše Reuters.

U kampanji Trump prijeti da će uništiti načelo uzajamne samoobrane koje je u temeljima NATO-a, ako članice ne budu izdvajale dva posto BDP-a za obranu, a propitkivao je količinu vojne pomoći koja se šalje Ukrajini.

Ove godine 23 od 32 članice saveza trebale bi ispuniti NATO-ov cilj trošenja dva posto bruto domaćeg proizvoda na svoje vojske u odnosu na samo tri države prije deset godina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Washington i rekao da će se "boriti" da se donesu snažne odluke vezane uz jačanje ukrajinskih obrambenih sustava i zahtjeva za više borbenih zrakoplova F-16.

Zelenski će, kako je rekao, tražiti još veću vojnu, političku i financijsku pomoć.

Ne iznoseći pojedinosti Biden je obećao u ponedjeljak da će sa saveznicima u NATO-u objaviti "nove mjere za jačanje ukrajinske protuzračne obrane kako bi zaštitila svoje gradove i civile od ruskih napada".

Zelenski će se sastati s Bidenom i održati govor u Institutu Ronald Reagan.

Biden bi u svom uvodnom govoru na samitu, kako se najavljuje, trebao istaknuti svoja postignuća, poput snažnijeg i ujedinjenijeg NATO-a, čime američkim glasačima šalje poruku o sigurnijoj zemlji sa snažnom ekonomskom pozicijom i manje rizika od sukoba s protivnicima.

No, Trump i njegovi saveznici odbacuju Bidenove argumente i poručuju da "republikanci, naravno, pozdravljaju mir i prosperitet koji je donio NATO i da će stajati uz svoje partnere dok sprečavaju nepotrebne ratove".

Neke članice 32-članog saveza nervozno gledaju na mogući povratak Trumpa u Bijelu kuću, zabrinuti oko Bidenovog ostanka na vlasti nakon što je u debati s Trumpom pretrpio štetu, nesigurni u njegov politički opstanak.

S Ukrajinom kao glavnom temom, očekuje se da će Biden ponoviti potporu Ukrajini i založiti se za koordinaciju opskrbe oružja i obuke ukrajinskih snaga, što je potvrdio i američki državni tajnik Antony Blinken u razgovoru s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom govoreći o "vrlo snažnom paketu pomoći" za Ukrajinu.

Zabrinute zbog približavanja NATO-a ratu s Rusijom, Sjedinjene Države i Njemačka prekinule su svaki razgovor o jasnom pozivu Ukrajini da se pridruži njihovom savezu.

Umjesto toga diplomati kažu da razmišljaju nazvati put Kijeva prema eventualnom članstvu "nepovratnim" u deklaraciji sa samita, i napisati da je zemlja na "mostu" za pridruživanje.

Na samitu Hrvatsku predstavljaju predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Ivan Anušić.