svijet u sedam dana

Švedska nikako da složi vladu, Italija grca u dugovima, a prvi čovjek SAD-a ismijan kao nikad dosad

30.09.2018 u 09:35

Bionic
Reading

'Ideja svih protiv sviju završava na svačiju štetu', poručuje Emmanuel Macron. Šveđani nemaju pojma kako sastaviti novu vladu. Izbjeglički kamp na grčkom otoku Lezbosu guši se u nasilju i izmetu. Švicarska uskratila državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramoviču. Kako smanjiti javni dug Italije, manji samo od grčkog u eurozoni? O zanimljivostima tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Generalna skupština UN-a najveća je pozornica s više od stotinu svjetskih čelnika u publici, praćenih ministrima, veleposlanicima i izvjestiteljima na svim jezicima. Kada se za govornicom pojavi prvi čovjek prve zemlje svijeta, obično vlada pristojan muk, ali prošlog utorka nazočni su spontano prasnuli u smijeh na hvalospjeve Donalda Trumpa o njegovoj administraciji koja je u nepune dvije godine 'postigla više uspjeha od bilo koje druge administracije u povijesti naše zemlje'.

Opća skupština UN-a ismijala dio govora Donalda Trumpa Izvor: Društvene mreže / Autor: MSNBC

Kako je na smijeh reagirao Trump? 'Čuo sam malo šuškanja, ali to je OK. Smijali su se sa mnom. Bilo nam je zabavno', rekao je kasnije na presici.

Ni samim Amerikancima naviklima na predsjednikovu retoriku (do kolovoza Washington Post je pobrojao 4229 pogrešnih ili obmanjujućih izjava od početka Trumpova mandata) njegovo hvalisanje o 'najvećem rezanju poreza u američkoj povijesti, vojnoj potrošnji i velikim trgovačkim sporazumima' baš i nije bilo OK.

Trumpova glavna strelica bila je uperena protiv 'korumpirane diktature Irana', kojoj treba nametnuti 'jače sankcije nego do sada', Kinu je optužio da nastoji utjecati na 'midterm' izbore (izbori za američki Kongres 6. studenog, kada se bira 435 članova Predstavničkog doma i 33 od 100 senatora). Rusiju nije spominjao, ali je hvalio Kim Jong-una zbog 'hrabrosti' i napadao 'nezahvalni' OPEC. Njegov je govor bio 'manifest za nativizam', pozivajući druge nacije da odbace globalizam i prigrle patriotizam.

'Svijet je globaliziran, a društva se fragmentiraju. Izazovi prelaze granice zemalja, a ljudi se zatvaraju u granice. Sada, kada nam je najpotrebnija, multilateralnost je na velikoj kušnji', odgovor je glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa. Kritizirajući 'širenje globalnog bezakonja u kojemu svatko tjera svoj interes', Emmanuel Macron je pak zaključio: 'Ideja svih protiv sviju završava na svačiju štetu.'

Švedskom premijeru Stefanu Lofvenu prošlog tjedna nije bilo do smijeha. Njegova Socijaldemokratska stranka izglasala mu je nepovjerenje. I to samo dva tjedna nakon parlamentarnih izbora, na kojima su najviše glasova pobrala dva tradicionalna parlamentarna bloka, lijevi, koji su predvodili Lofvenovi socijaldemokrati, i konzervativni, pod okriljem umjerenjaka, ali nijednima to nije bilo dovoljno da sastave vladu.

Stefan Lofven još se nada da bi nekako mogao sklepati vladajuću koaliciju, ali samo bez krajnje desnih Švedskih demokrata (osvojili su 17,6 posto glasova), jer ni socijaldemokrati ni umjerenjaci ne mogu progutati njihovo očijukanje s rasističkim i nacističkim idejama. Umjerenjaci također pokušavaju sastaviti vladu, ali male stranke iz lijeve koalicije ne podržavaju vladu desnog centra, pa se još ne nazire rasplet priče o novom švedskom parlamentu.

Možete li zamisliti život pod šatorom, u kojem na 72 osobe dolazi jedan zahod? Tako živi više od 9000 izbjeglica i migranata u grčkom kampu Moria na otoku Lezbosu, predviđenom za 3200 osoba, od kojih mnogi žive izloženi kiši i hladnoći, bez ikakvog krova nad glavom. Mediji nemaju pristup kampu, ali u njega se ovih dana uspio probiti reporter Euronewsa Apostolos Staikos, svjedočeći o humanitarnoj katastrofi na koju uzalud upozoravaju udruge za zaštitu ljudskih prava te govoreći o totalnoj psihološkoj krizi tih ljudi, rutinskom nasilju, samoubojstvima, čak i djece, a da ne spominjemo nedostatak osnovne higijene jer otvorenom kanalizacijom doslovno pliva izmet.

Prema najnovijim dokumentima švicarske policije, ova je zemlja uskratila državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramoviču zbog sumnji u njegovu povezanost s kriminalnim organizacijama. Dakako, njegovi odvjetnici to proglašavaju klevetom. Prošlog svibnja Abramoviču nije izdana ni britanska boravišna viza, kada je želio doći na utakmicu svog kluba Chelseaja.

Luksuzna megajahta Romana Abramoviča usidrena pokraj Dubrovnika prošlog ljeta Izvor: Promo fotografije / Autor: pixsell

I u Angoli se događaju zanimljive stvari. Zemljom je 38 godina vladao José Eduardo dos Santos, tijekom čije vladavine su se njegova svojta i kumovi potkožili naftom, dijamantima i još koječime, a sin Jose Filomeno dos Santos i kći Isabel - poznata kao najbogatija žena Afrike - postavljeni na top državne položaje. Isabel je vodila nacionalnu naftnu kompaniju Sonangol, a sin državne financije. No svemu nekako ipak dođe kraj, pa je prošlog tjedna uhićen sin nedodirljivog diktatora pod sumnjom da je muljao s pet milijardi dolara državnog novca, a 500 milijuna lažno transferirao u jednu britansku banku. Njegovo uhićenje očito je poruka novih angolskih vlasti da ribu počinju čistiti od glave.

Došavši na vlast, nova talijanska vlada obećala je uvođenje osnovnog ili univerzalnog prihoda kao rješenje socijalnih problema, nezaposlenosti i nedostatka mirovina. No skeptici računaju da će ministar financija Giovanni Tria malo razvodniti obećanja jer je javni dug Italije, nakon grčkog, najviši u eurozoni.

Što mladencima kupiti za svadbeni poklon? U indijskoj pokrajini Tamil Nadu jedan par je prošlog tjedna na dar dobio pet litara benzina, dragocjenost u zemlji u kojoj je gorivo za automobile trenutačno jako skupo - 85,15 rupija (7,43 kune litra) - pa se vozikati mogu samo najbogatiji. Cijena raste tolikom brzinom da glavna oporbena stranka traži izmjenu mašina za točenje goriva jer sadašnje mogu prikazati samo cijene u dvocifrenim brojkama.

P.S. Indija odavno nije britanska kolonija, ali ima neke viktorijanske zakone stare stoljeće i pol. Jedan od njih, prema kojemu je preljub kazneno djelo, vrhovni sud je prošlog tjedna proglasio neustavnim. Predsjednik suda Dipak Misra istaknuo je da indijski zakon mora poštivati jednakost spolova, dodajući da je došlo vrijeme u kojem muž više ne smije biti vlasnik i gospodar žene. Članak dosadašnjeg indijskog kaznenog zakona mužu je davao isključivo pravo da progoni ženina ljubavnika, ali žena nije imala pravo progoniti muževu priležnicu.