24. članica

Švedska pristupa Uredu europskog javnog tužitelja

06.06.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Švedska je odlučila pristupiti Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) i uskoro će postati 24. članica toga tijela nadležnog za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, objavila je u četvrtak Europska komisija

“Europska komisija pozdravlja tu odluku koja je važan korak u suradnji tužiteljeskih službi za zaštitu financijskih interesa EU-a”, rekao je glasnogovornik Komisije Christian Wigand.

Nakon pristupanja Švedske, ostat će samo tri države članice koje ne sudjeluju u EPPO-u, to su Danska, Irska i Mađarka.

EPPO je počeo s radom 2021. a uspostavljen je kroz mehanizam pojačana suradnje jer države članice nisu imale potrebni konsenzus o prijedlogu za uspostavu toga tijela.

Pojačana suradnja je mehanizam predviđen ugovorom o EU-u. Zamišljen je za rješavanje situacija kada o nekom prijedlogu, za koji je inače potrebna suglasnost svih članica, nije moguće postići konsenzus. Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. Naknadno se može pridružiti svaka država članica koja se na to odluči.

Nakon što je iz Švedske stigao formalni zahtjev za pristupanje EPPO-u, Komisija treba usvojiti odluku kojom se utvrđuju praktični aranžmani i datum pridruživanja. Rok za donošenje te odluke je četiri mjeseca.

“Očekujemo da se Švedska i službeno pridruži EPPO-u još ove godine”, rekao je Wigand.

sve osim nogometa

Učitavanje...