VESNA PUSIĆ IZ BRUXELLESA

'Svi su uznemireni jer su odnosi Ukrajine i Rusije tako nazadovali'

17.03.2014 u 19:14

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić objasnila je u razgovoru za RTL kakav je stav Europske unije i Hrvatske prema situaciji u Ukrajini. Kaže da referendum na Krimu još uvijek ne znači da će taj poluotok Rusi i pripojiti Federaciji

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije Vesna Pusić objasnila je da su prema Rusiji i 11 ruskih dužnosnika izglasane sankcije, među kojima su i zabrane putovanja u zemlje EU te zamrzavanje imovine.

Ministri su tražili da se ojača promatračka misija OSS-a u Ukrajini, na istoku i na zapadu zemlje: 'Očekuje se smirivanje i odustajanje od daljnjih poteza destabilizacije Ukrajine te sjedanje za stol Europske unije i Rusije. Nitko u Europi ne smatra da je zaoštravanje dobra stvar, dapače svi su uznemireni i razočarani jer su odnosi Ukrajine i Rusije tako nazadovali. Naš stav, hrvatski stav je da se prema Ukrajini trebalo ići kao prema zemlji bliže suradnje s Rusijom.'

Kaže da sumnja da su ove sankcije beznačajne za Ruse. 'Pad rublje i moskovske burze bi svakog šefa države trebao ozbiljno zabrinuti', rekla je Pusić.

Inače, Europska unija će ovoga tjedna potpisati politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom kako bi istaknula svoju potporu novim ukrajinskim vlastima.

'Sporazum bi trebao biti potpisan u petak, drugi dan summita čelnika zemalja članica EU-a', rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova nakon završetka sastanka šefova diplomacija zemalja članica EU-a, koji je bio posvećen stanju u Ukrajini i odnosima EU-a s Rusijom.

Potpisivanje ekonomskog dijela toga sporazuma trebalo bi se dogoditi nakon izbora u Ukrajini i formiranja vlasti nakon tih izbora.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a uveli su sankcije protiv 21 osobe koje su imale izravnu ulogu u organizaciji nelegalnog referenduma na Krimu o pripajanju ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji. Ti ljudi neće moći ulaziti u EU i bit će im zamrznuta imovina koju imaju u EU-u. Riječ je o 13 osoba iz Rusije i osam osoba iz lokalne samouprave na Krimu. Od 13 ruskih državljana, deset je političara, a tri su predstavnici vojnih snaga, dok na popisu nema nikoga iz ruske vlade.

Ministri su najavili mogućnost novih sankcija ako Rusija ne prestane s destabilizacijom Ukrajine.

Ministrica Pusić je rekla da su sve ostale teme koje su bile predviđene dnevnim redom samo spomenute i da se cijeli radni dio sastanka razgovoralo o stanju u Ukrajini i odnosima s Rusijom, a za vrijeme ručka o energetskim pitanjima, koja također uključuju odnose s Rusijom.