Svježe jagode sa šlagom, aceto balsamicom i bijelom čokoladom
Svježe jagodice majske specijaitet su mjeseca u kojemu trenutno živimo i jedemo ;).
Donedavno nisam znala, dok mi mudra majka, koja je živjela u Italiji, nije ispričala kako su njezini talijanski prijatelji svježe jagode uvijek konzumirali s par kapi balzamičnoga octa ili njegove paste odnosno reducirane, gušće verzije.
Objašnjavali su taj svoj postupak činjenicom da navedeni ocat pojačava okus jagode!
Uz tu priču išla je još jedna, koja mi se čini kao SF, a to je da su sladoled jeli u kombinaciji sa smrznutim bobom (mahunarkom)!
E to se još nisam usudila kušati. Kad se ohrabrim i otkrijem eventualnu božanstvenu jestivost - stavit ću i to na blog.
Ali svježe jagodice majske, sa šlagom od dobrog, što znači dosta masnog,
slatkog vrhnja, s aceto balsamicom i naribanom bijelom čokoladom, uz dvije čaše šampanjca i dobru glazbu - čine dosta zanimljivu atmosferu mirisnih proljetnih, kišnih (?!) dana, večeri... uz miris božura koji su toliko divni da sam ih morala staviti kao dodatak cijelokupnom štimungu ;).
Naime, aceto balsamico možete, ako vam je čudno kapati ocat u jagode, dodati u prethodno zagrijani i rastopljeni vanilin šećer. Ili kupiti već gustu aceto balsamico pastu, koja postoji i od bijelog aceto balsamica, pa ga doista nećete ni primjetiti.
Dodajte par kapi i vanilin šećer. I prekrijte šlagom. I bijelom čokoladom. Eto.
I ni vidljivoga a ni b od aceto balsamica, a jagode taaako jagodaste!
400 g svježih jagoda
1 ili 2 vrećice vanilin šećera (ovisno o tome koliki ste sladokusac/ci)
1 slatko vrhnje (250 ml)
1 šećer u prahu
4 žličice aceto balsamica
2 reda bijele čokolade
Isperite jagode, skinite im peteljke i stavite u zdjelicu. U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje dodajući malo šećera u prahu. Kad je vrhnje (is)tučeno u šlag stavite ga sa strane i odlučite kojom ćete varijantom octa začiniti jagode.
Ako imate pastu aceto balsamica onda vam je dovoljno dva puta preliti jagode, dodati prstohvat vanilin šećera i sve prekriti šlagom. Na vrh cijele priče naribat ćete bijelu čokoladu i poslužiti uz ohlađeni šampanjac ili njegovu jeftiniju, ali jednako zavodljivu varijantu - vino spumante!
Ako volite jednostavne stvari onda jednostavno nakapajte par kapi običnog aceto balsamica u jagode, prekrijte šlagom i naribajte bijelu čokoladu.
Ako pak volite reducirati umake onda u malo vrele vode dodajte 2 žlice šećera (vanilin ili kristalnog) i 4 žlice aceto balsamica i miješajte dok se šećer ne rastopi i smjesa postane gušća. Nakon toga....ma znate već što slijedi ;) i uživajteee!
Predivni, mirisni, intenzivno ružičasti i bogati...božuriiii!!!!