SRPSKA GAY MANDATARKA

'Teško bi u Hrvatskoj prošla osoba poput Ane Brnabić'

16.06.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Odluka predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštra reagiranja oporbe. Brnabić je, naime, porijeklom Hrvatica s Krka rođena u Beogradu i deklarirana homoseksualka. Milorad Pupovac kazao je kako je u Hrvatskoj teško moguć takav scenarij

'Prije svega treba reći da je riječ o važnom i hrabrom potezu predsjednika Vučića, da u našim okolnostima, gdje još uvijek imamo snažne i patrijarhalne i konzervativne stavove imenuje gospođu Brnabić za mandatarku što je sigurno višestruko značajna poruka. Značajna poruka Europi, značajna poruka regiji i isto tako značajna poruka unutrašnjim akterima u regiji koja treba značiti pomicanje granica u odonosu na ono što je bilo i što je uvriježeno stajalište tko može, a tko ne može biti kandidat za mandatara za tako važno mjesto u Srbij', rekao je Pupovac za N1.

Čim ju je Aleksandar Vučić imenovao počelo se spekulirati o dome koliko će Ana Brnabić biti samostalna u obavljanju svog posla. Pupovac vjeruje da hoće, ali u dosluhu s predsjednikom.

'Sasvim je sigurno da je predsjednik Vučić centralno mjesto moći na sličan način na koji je svojevremno to bio Tadić. Jasno je da ili bit će jasno da će gospođa Brnadić kao operativan član vlade dosad i operativan premijer imati važnu operativnu ulogu u vođenju vlade i važnu operativnu ulogu u kreiranju politika vlade. Sigurno u dosluhu, suglasju s npolitički najmoćnijim čovjekom u Srbiji, a to je predsjednik Vučić', smatra Pupovac te dodaje da je Brnadić ne samo operativna, nego i žena s ozbiljnim performansa u organizicji, u realizaciji onoga što zacrta kao važne ciljeve, bilo svoje bilo svojih partnera.

U cjelini gledajući, ne samo simbolički i ne samo politički to je dobra poruka za Srbiju i to je dobra poruka za moguće odnose u regiji, tvrdi Pupovac.

'Gospođa Brnabić za sobom ne nosi nikakvu vrstu političkih poruka, preduvjerenja koja bi na neki način trebala izazvati zabrinutost o njoj kao o prvoj ženi izvršne vlasti. Ona je u tom smislu rasterećna za ono što se uobičajno veže uz političke aktere koji dospijevaju na prva mjesta izvršne vlasti u našoj regiji. S te strane to je dodatna vrijednost koju ona nosi sa sobom kao nestranačka, kao osoba uz koju se osim seksualne orijentacije, njezine izrazito liberalne ekonomske i političke orijentacije ništa drugo ne veže i ne predstavlja nikakvu vrstu ograničenja vezanu za komunikaciju sa susjedima"' kaže Pupovac.

Ta se takva osoba preslika na hrvatsku situaciju, kako bi prošla?

'S obzirom na to kakva je situacija kod nas u posljednjih nekoliko godina to mi se čini malo vjerojatnom i malo mogućom solucijom i malo mogućim postupkom. I u tom smislu to predstavlja dodanu vrijednost odluke predsjednika Vučića za politiku Srbije i za poruku onima u Srbiji i onima u regiji koji imaju drugačije viđenje o samoj Srbiji i drugačije mišljenje kako bi trebao izgledati netko tko vodi vladu Srbije. Mi se moramo osloboditi vala nacionalizma koji nas je zapljusnuo od kada smo ušli u EU', zaključio je Pupovac.