ključna prednost

Tko će dobiti rat u Ukrajini? Rusi proizvode tri puta više granata nego EU i SAD zajedno

11.03.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Rusija je blizu toga da proizvede gotovo tri puta više topničkog streljiva od SAD-a i Europe, što je ključna prednost uoči očekivane nove ruske ofenzive u Ukrajini kasnije ove godine

Rusija proizvodi oko 250.000 komada topničkog streljiva mjesečno ili oko tri milijuna godišnje, prema procjenama obavještajnih službi NATO-a koje su podijelili s CNN-om, kao i izvorima upoznatim sa zapadnim naporima da naoruža Ukrajinu.

Zajedno, SAD i Europa imaju kapacitet proizvesti samo oko 1,2 milijuna komada streljiva godišnje i poslati ga u Kijev, rekao je viši dužnosnik europske obavještajne službe za CNN. SAD do kraja 2025. planira za Ukrajinu proizvoditi 100.000 komada streljiva mjesečno, što je manje od polovice ruske proizvodnje, ali čak i ta brojka trenutno je nedostižna s obzirom na blokadu vojne pomoći toj zemlji u Kongresu.

'Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat. Ishod u Ukrajini ovisi o tome koliko je svaka strana opremljena za vođenje ovog rata', rekao je visoki dužnosnik NATO-a za CNN. Dužnosnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno u usporedbi sa samo 2000 dnevno s ukrajinske strane. Omjer je lošiji na nekim mjestima duž fronta dugačkog gotovo tisuću kilometara, prema europskom obavještajnom dužnosniku.

  • +10
Ukrajinska artiljerija Izvor: EPA / Autor: Henning Bagger

Iako su zapadni saveznici dali Ukrajini mnoge visokosofisticirane sustave - uključujući tenk M-1 Abrams, borbene avione F-16, koji bi ove godine trebali stići u Ukrajinu, te nekoliko protuzračnih i raketnih sustava - vojni analitičari smatraju da će rat vjerojatno biti dobiven ili izgubljen na temelju toga tko ispali najviše topničkih granata.

'Pitanje broj jedan koje trenutno promatramo je streljivo. To su te topničke granate, jer u tome Rusija stvarno ostvaruje značajnu prednost u proizvodnji, kao i značajnu prednost na bojnom polju', rekao je dužnosnik NATO-a. Ruske tvornice rade 24 sata dnevno, a radnici se rotiraju u 12-satnim smjenama. Prije rata ih je u sektoru obrane radilo najviše 2,5 milijuna, a sada je ta brojka na oko 3,5 milijuna. Uz to, Rusima pomažu njihovi saveznici, pa im je tako prošle godine Iran poslao najmanje 300.000 topničkih granata, a Sjeverna Koreja najmanje 6700 kontejnera s milijunima granata.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Rusko povećanje proizvodnje još uvijek nije dovoljno da zadovolji njihove potrebe, kažu američki i ostali zapadni dužnosnici, a zapadni obavještajci pritom ne očekuju da će Rusija kratkoročno ostvariti velike dobitke na bojnom polju. Smatraju da postoji i ograničenje ruskog proizvodnog kapaciteta: njihove će tvornice vjerojatno dosegnuti vrhunac negdje u sljedećoj godini. Ali to je još uvijek daleko od onoga što SAD i Europa proizvode za Ukrajinu - pogotovo bez dodatnog financiranja SAD-a, piše CNN.